Švicarska ne vjeruje u brzi sporazum o trgovinskim vezama s EU-om

Brisel je pojačao pritisak na Bern da potpiše ugovor na osnovu kojeg bi Švicarska, koja nije članica EU-a, usvojila zakone EU-a (EPA)

Švicarska neće ispuniti rok Evropske komisije od početka ove godine za novi ugovor koji bi obavezao tu neutralnu zemlju na tješnje veze sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, izjavio je novi švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis.

Vlada u Bernu još treba pojasniti šta tačno želi od ugovora koji bi zamijenio trenutnu kombinaciju bilateralnih sektorskih sporazuma, izjavio je Cassis novinarima nakon sastanka Vlade, duboko podijeljene u vezi s evropskom politikom.

Cassis, iz protržišnih Slobodnih demokrata, stekao je simpatizere među članovima desničarske Švicarske narodne stranke obećavajući u prošloj godini da će pritisnuti dugme za “resetovanje” u vezama s EU-om, ali je otad izjavljivao kako bi volio da se postigne dogovor o novom ugovoru u roku nekoliko mjeseci.

Upitan na današnjoj konferenciji za novinare o zahtjevu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera da se ostvari napredak na postizanju dogovora do proljeća, Cassis je izjavio: “To nikad nije bila odluka Švicarske. To je bila komunikacija s Evropskom unijom. Nećemo imati dovršen trgovinski sporazum do aprila.”

Brisel je pojačao pritisak na Bern da potpiše ugovor na osnovu kojeg bi Švicarska, koja nije članica EU-a, usvojila zakone EU-a koji rukovode jedinstvenim tržištem, uz povlasticu šireg pristupa tržištu EU-a. Evropski sud pravde bio bi nadležan za rješavanje svih eventualnih sporova.

Lista poreznih rajeva

To je anatema za antiimigracijsku Narodnu stranku, koja je najveća u parlamentu i ima dva od sedam ministarskih mjesta. Brojni švicarski konzervativci zabrinuti su davanjem takvih ovlasti “stranim sudijama” i s nestrpljenjem očekuju kakvu vrstu sporazuma može Britanija postići s EU-om nakon glasanja iz 2016. o napuštanju bloka.

Brisel je u prošloj godini oštro nastupio stavljajući Švicarsku na nadzornu listu poreznih rajeva i odobravajući švicarskoj berzi samo jednogodišnji pristup jedinstvenom tržištu, dok je uvjetovao svako produženje pristankom na sporazum.

Sada je na Cassisu da pomogne u postizanju kompromisa.

“Kvalitet je mnogo bitniji od tempiranja. Vlada nikad neće pristati na nešto što šteti Švicarskoj, čak i u sljedećih 40 godina”, kazao je.

Cassis je postavio novi tim ministarstva za evropska pitanja, imenujući diplomatskog veterana Roberta Balzarettija državnim sekretarom za evropska pitanja i ključnim čovjekom za koordiniranje pregovora s EU-om, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije