Mueller: Manafort je lagao federalnim istražiteljima

Paul Manafort
Paul Manafort je jedan od prvih koji se suočio s krivičnim prijavama u istrazi je li s Rusijom sklopljen tajni dogovor (EPA)

Paul Manafort, bivši šef predizborne kampanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, lagao je pred federalnim istražiteljima u vezi s isplatom i kontaktima koje je imao sa zvaničnicima Trumpove administracije, objavio je specijalni savjetnik Robert Mueller, koji istražuje da li je Trumpova kampanja iz 2016. godine bila u dosluhu s Rusijom.

Agencija Reuters navodi kako je to objavljeno u zvaničnim sudskim spisima.

Iz Muellerovog kabineta ovaj dokument je dostavljen sudiji Okružnog suda u Washingtonu, koji je zatražio više detalja u vezi s Muellerovim prošlomjesečnim optužbama da je Manafort laganjem prekršio sporazum o priznanju krivice.

“U intervjuima s Uredom specijalnog savjetnika i Federalnim istražnim biroom – FBI, Manafort je u nekoliko situacija očigledno lagao – to nisu bili slučajevi da je imao obične propuste u sjećanju”, navodi se u dokumentu iz Muellerovog ureda, prenosi Glas Amerike.

Reakcija Bijele kuće

Navodi se kako je, prema onome što se nalazi u podnesku, Manafort lagao o svojim interakcijama s rusko-ukrajinskim političkim konsultantom Konstantinom Kilimnikom, njegovim nastojanjima da utječe na svjedoke, okolnostima pod kojima je firma koja je radila za Manaforta dobila isplatu u vrijednosti od 125.000 dolara i Manafortovim kontaktima sa zvaničnicima Trumpove administracije.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders saopćila je u petak kako se “u vladinom dokumentu o slučaju gospodina Manaforta ne navodi apsolutno ništa o predsjedniku” Trumpu.

“Još manje se spominje dosluh i taj dokument je gotovo u potpunosti posvećen pitanjima u vezi s lobiranjem. Još jednom mediji pokušavaju napraviti priču tamo gdje je nema”, navela je ona u pisanom saopćenju.

Izvor: Agencije