Šarec: Slovenija ne može mijenjati poziciju o arbitraži

Marjan Šarec
Šarec ističe da Slovenija snažno zagovara što skoriji početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec ustvrdio je za ljubljanski Dnevnik od subote da njegova vlada ne može promijeniti odnos prema graničnoj arbitraži s Hrvatskom u odnosu na stajalište ranije vlade koju je vodio Miro Cerar, sadašnji ministar vanjskih poslova.

„Arbitražna presuda je poznata, o tome Slovenija ima poziciju koju ne može mijenjati“, kazao je  Šarec u prednovogodišnjem razgovoru za Dnevnik.

Podsjetivši da je Slovenija Hrvatsku, zbog njenog nepristajanja na odluku arbitara, tužila sudu EU-a u Luksemburgu, s argumentacijom da Hrvatska tako navodno krši europsko zakonodavstvo, Šarec je kazao da Ljubljana sada čeka na odluku tog suda, ali i na odgovor Hrvatske na njegov prijedlog da se formira zajedničko povjerenstvo za demarkaciju koje bi u praksi implementiralo arbitražnu presudu.

„Čekamo odgovor na taj naš prijedlog, a do sada ga nismo dobili“, rekao je slovenski premijer.

Za Hrvatsku arbitražna presuda neobavezujuća

Hrvatska je 2015. jednoglasnom odlukom Sabora izašla iz arbitražnog procesa, nakon što je objava tajne komunikacije bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sokoleca i dužnosnice slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simone Drenik pokazala da su oni radili na strategiji nedopuštenog utjecaja na suce i njihovu odluku, te tako kontaminirali i kompromitirali cijeli proces, prenosi Hina.

Hrvatska zato ne smatra da je kasnija odluka arbitara za nju obvezujuća, o čemu je obavijestila Sloveniju, ponudivši bilateralne razgovore o graničnom prijeporu, na što Ljubljana nije pristala.

Na pitanje o kontaktima sa sadašnjim hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, Šarec je odgovorio da ga kao osobu cijeni i da normalno razgovaraju na sastancima Europskog vijeća, no da ga zbog principijelnog stajališta o arbitraži nije pozvao u posjet Sloveniji jer čeka promjenu stajališta Hrvatske o arbitraži, dok Slovenija svoju poziciju o obvezujućoj implementaciji arbitraže ne može mijenjati.

„No, vanjska politika nije posao na kratke staze nego obrt koji zahtijeva mnogo strpljenja i osjetljivosti. Zato u diplomaciji neke nagle ili ad-hoc akcije nikad nisu dobre“, kazao je Šarec.

Izvor: Agencije