Anketa: Amerikanci više krive Trumpa za blokadu vlade

Meksiko, SAD, Zid
Reuters ocjenjuje da će budžet Donalda Trumpa 'vjerovatno umrijeti' u Kongresu (AP)

Više Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u američkom Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Četrdeset sedam posto Amerikanaca smatra da je odgovoran Trump, a 33 posto krivi demokrate, prema anketi provedenoj nakon što je nastupio prekid rada administracije zbog toga što nije postignut dogovor u vezi proračuna, prenosi Hina. 

Sedam posto krivi republikance u Kongresu za nastalu situaciju.

Ukupni troškovi 23 milijarde dolara

Do prekida rada došlo je jer nije postignut dogovor u vezi proračuna od kojeg Trump očekuje pet milijarda dolara za gradnju zida prema Meksiku, a kojemu se protive demokrati te neki republikanci u Kongresu.

Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zida prema Meksiku iznosili 23 milijarde dolara.

Samo 35 posto anketiranih podržalo bi da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid, a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće u četvrtak navodi se: “Predsjednik je jasno rekao da bi bilo koji zakon o proačunu morao u odgovarajućoj mjeri financirati sigurnost na granici”.

U tekstu se ne spominje izrijekom Trumpov zid.

Glasnogovornik američkog Senata, lider Demokratske stranke Chuck Schumer, izjavio je ranije da su republikanci i demokrati i dalje vrlo udaljeni u naporima da se riješi problem financiranja američke Vlade.

Sastanak bez dogovora

Članovi oba doma američkog Kongresa sastali su se nakratko, ali nisu postigli nikakav dogovor o rješavanju financiranja, što je dovelo do djelomične blokade njezinog rada.

Agencija Reuters navela je da se “kongresmenima nije žurilo” i da nisu učinili ništa po pitanju blokade blizu 20 posto institucija federalne Vlade.

Spor je doveo do parcijalnog prestanka rada američke Vlade koji bi se mogao produžiti i na razdoblje u novoj godini.

Izvor: Agencije