Rusija raspoređuje hipersonične nuklearne projektile

Putin je testiranje novog raketnog sistema pratio iz Moskve (EPA)
Putin je testiranje novog raketnog sistema pratio iz Moskve (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je kako je Rusija spremna sljedeće godine rasporediti prvu pukovniju hipersoničnih projektila sposobnih za nuklearne napade, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, to znači da Rusija sada ima novi oblik strateškog oružja.

Putin je to izjavio nakon što je u svome uredu u Moskvi nadgledao testiranje novog raketnog sustava “Avangard”.

“Ovaj test, koji je upravo završio, bio je u potpunosti uspješan. Od sljedeće, 2019. godine, ruske oružane snage dobit će nove interkontinentalne strateške sustave ‘Avangard’. To je veliki trenutak za oružane snage i Rusiju. Rusija je dobila novi sustav strateškog oružja”, istaknuo je Putin.

Širok spektar novih oružja

Moskva ističe kako je novi raketni sustav vrlo pokretan, što mu omogućuje da lako izbjegava obrambene raketne sustave.

Kremlj je u priopćenju naveo da je projektil “Avangard” lansiran s lokacije u jugozapadnoj Rusiji i da je uspješno pogodio i uništio metu na dalekom istoku Rusije.

Putin je najavio širok spektar novih oružja prije nekoliko mjeseci, uključujući “Avangard”, u jednom od ratobornijih govora u nekoliko godina.

Tada je naglasio kako projektili mogu pogoditi metu u bilo kojem kraju svijeta i izbjeći američke sustave raketne obrane.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski predsjednik je na godišnjoj konferenciji za novinare kazao kako je teško predvidjeti posljedice američkog povlačenja iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa.

20 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO