Video: Smrtonosni cunami pogodio Indoneziju

Najmanje 222 osobe su poginule, a više od 800 je ozlijeđeno nakon što je cunami pogodio obale Sundskog prolaza u Indoneziji, objavili su u nedjelju vladini dužnosnici i svjedoci.

U agenciji za upravljanje hitnim situacijama kažu da su oštećene stotine zgrada.

[Luthfi al Rasyid via Storyful]

Nagađaju da je mogući uzrok cunamija klizanje morskog dna nakon erupcije vulkana Krakatau, prijenosi Hina svjetske agencije.

Sundski prolaz između Jave i Sumatre povezuje Javansko more s Indijskim okeanom.

U agenciji ističu da će broj žrtava cunamija, koji se na obale prolaza obrušio u subotu u 21.30 sati po lokalnom vremenu, vjerovatno rasti.

Smrtni slučajevi prijavljeni su u regijama Pandeglang, Lampung i Serang. Samo u Lampungu moglo bi se raditi o stotinama mrtvih, javljaju reporteri s terena.

Među najpogođenijim područjima je popularno ljetovalište Tanjung Lesung.

Potraga za žrtvama

Uoči cunamija nije bilo nikakvog upozorenja.

Pripadnici Crvenog križa izašli su na lice mjesta i tragaju za žrtvama pod ruševinama srušenih i oštećenih kuća i zgrada.

Stručnjaci analiziraju je li cunami pokrenuo vulkan Anak Krakatau, vulkanski otok u Sundskom prolazu.

U septembru ove godine više od dvije hiljade ljudi stradalo je nakon snažnog potresa u neposrednoj blizini indonezijskog otoka Sulawesi i tsunamija koji je zapljusnuo grad Palu.

Iz indonezijske geološke agencije izvijestili su da je vulkan u petak eruptirao [EPA]

Indoneziju često pogađaju potresi budući da se nalazi na Vatrenom prstenu, liniji čestih potresa i vulkanskih erupcija koja gotovo u potpunosti prati liniju obala Tihog okeana.

U proteklim se mjesecima često izvještavalo o pojačanoj aktivnosti vulkana Anak Krakatau (dijete Krakataua).

Iz indonezijske geološke agencije izvijestili su da je vulkan u petak eruptirao i da je erupcija trajala dvije minute i 12 sekundi, stvarajući oblak pepela visok 400 metara.

Preporučili su da se zabrani približavanje krateru na udaljenost manju od dva kilometra.

Izvor: Al Jazeera i agencije