Zastoj u povezivanju S. Arabije i Izraela nakon ubistva Khashoggija

Mohammad bin Salman
PIF je pod nadzorom Mohammeda bin Salmana, koji je umiješan u gušenje ljudskih prava, upozorio je Amnesty (EPA)

Prikrivena inicijativa, koju predvodi SAD, da se poboljšaju odnosi Saudijske Arabije i Izraela naišla je na prepreke nakon što su princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i dva njegova savjetnika optuženi za umiješanost u ubistvo novinara, objavio je Wall Street Journal

Princ Mohammed, kojeg je američki Senat optužio za ubistvo Jamala Khashoggija, vodio je inicijativu otvaranja prema Izraelu, dugogodišnjem neprijatelju, piše Journal

Međutim, globalni protest zbog ubistva Khashoggija u oktobru i navodi o umiješanosti princa umanjili su njegov utjecaj i apetite Saudijske Arabije za rizične poteze u vanjskoj politici, dodaje Journal, citirajući izvore upoznate sa situacijom. 

“Stvari su se definitivno ohladile nakon ubistva Khashoggija. Posljednja stvar koju želi kraljevstvo je da ovo izađe i izazove još tenzija”, rekao za Journal visoki zvaničnik saudijske vlade. 

Saudijska Arabija zvanično ne priznaje Izrael i kralj Salman, koji je preuzeo aktivniju ulogu u vladi nakon ubistva Khashoggija, nedavno je opisao rješavanje izraelsko-palestinskog konflikta kao “najveći prioritet” kraljevstva u regiji. 

Napori da se poboljšaju odnosi Rijada sa Izraelom također su ometeni, dodaje Journal, kada su dva bliska savjetnika princa Mohammeda izgubila posao zbog sumnje u umiješanost u ubistvo novinara. 

Poboljšanje imidža Izraela u medijima

Dva služebnika, bivši savjetnik na kraljevskom dvoru Suad al-Qahtani i bivši zamjenik obavještajnog šefa Ahmed al-Assiri imali su ulogu ‘iza scene’ u kontaktu između Saudijske Arabije i Izraela, navodi medij, citirajući ljude koji su bili upoznati sa njihovim dužnostima. 

Al-Qahtani je davao naređenja saudijskim medijima kako bi se poboljšao imidž Izraela i također je bio uključen u kupovinu naprednih tehnologija za špijuniranje od izraelskih firmi, piše Journal, citirajući anonimne saudijske zvaničnike. 

U međuvremenu, Al-Assiri, koji je podređen Al-Qahtaniju, u tajnosti je putovao u Izrael nekoliko puta kako bi razgovarao o tome kako Rijad može imati koristi od izraelske tehnologije. Tako je on najviši saudijski zvaničnik koji je navodno bio u ovoj zemlji. 

Uprkos preprekama, Saudijci i Izraelci će vjerovatno nastaviti graditi veze u tajnosti, objavio je Journal, jer imaju zajedničke poslove i sigurnosne interese. 

Dodaje da je saudijska vlada razmatrala investiciju od najmanje sto miliona dolara u različite izraelske tehnološke kompanije i počela je izdavati posebne olakšice izraelskim biznismenima koje im omogućuju putovanja u kraljevstvo bez specijalnih dokumenata, odnosno bez korištenja izraelskih pasoša. 

Izvor: Agencije