Oreškin odbacio optužbe o vezama Rusije i “Žutih prsluka”

Demonstranti su prekrili ulice Pariza (EPA)

Ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin danas je odbacio optužbe o umiješanosti Moskve u proteste pokreta “Žuti prsluci” u Parizu.

“Želim da prokomentarišem najnovije insinuacije o navodnoj umiješanosti Rusije u ove događaje”, kazao je on nakon sastanka Savjeta Rusija-Francuska za ekonomska, finansijska, industrijska i trgovinska pitanja.

On je zatim dodao da “Zapravo, nema tu šta da se komentariše”, prenosi Tas s.

Naglasio je da se takvi događaji ne odvijaju samo u Francuskoj, a da njihovi korjeni leže u polarizaciji društva koja traje decenijama.

Moskva negira umiješanost

“Nije to nešto što se sada pojavilo, to je problem koji raste godinama”, kazao je Oreškin.

Francuski nedjeljnik Journal du dimanche je u nedjelju citirao izvor iz državne obavještajne službe koji je naveo da istražitelji nisu našli dokaze koji bi mogli da potvrde umiješanost Rusije u organizaciju uličnih protesta koji se događaju u zemlji već mjesec dana.

Istovremeno, taj izvor je naglasio da rezultati istrage nisu konačni.

Moskva je u više navrata negirala da je umiješana u pokušaje da utiče na političku situaciju u zapadnim državama i pozivala se na nedostatak dokaza koji bi potvrdili takve medijske navode, podsjeća ruska agencija.

Izvor: Agencija


Povezane

Nekoliko hiljada “žutih prsluka”, peti vikend, izašlo je na ulice Pariza, zahtijevajući, uz ostalo, i ostavku francuskog predsjednika. Demonstranti su se na nekoliko mjesta sukobili s policijom, koja je uzvraćala suzavcem i vodenim topovima. Više od stotinu osoba je uhapšeno u Parizu. Hiljade policajaca raspoređene su kako bi spriječili da protesti prerastu u nasilne, što […]

Published On 15 Dec 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO