SAD: Rashida Tlaib na zakletvu u Kongresu ide u palestinskoj nošnji

Rashida Tlaib i Ilhan Omar su prve muslimanke u Kongresu SAD-a (AP)

Rashida Tlaib, izabrana demokratska zastupnica iz američke savezne države Michigan, objavila je da će na polaganju zakletve u Kongresu SAD-a sljedećeg mjeseca nositi tradicionalnu palestinsku odjeću.

Tlaib je na Instagramu objavila fotografiju nošnje u kojoj će se pojaviti u američkom kongresu, uz poruku „ovo ću nositi kada budem davala zakletvu“.

Tradicionalni odjevni predmet nosi se širom arapskog svijeta i u nekim dijelovima Afrike, no, svaki grad u Palestini ima svoj stil.

Tlaib je prva Amerikanka palestinskih korijena koja će dobiti mjesto u Konresu SAD-a.

Alternativni pristup konfliktu

Ona i somalijska Amerikanka Ilhan Omar, predstavnica Minnesote, u novembru su postale prve muslimanke koje su izabrane u kongres.

Četrdesetdvogodišnja Tlaib rođena je u Detroiru od palestinskih roditelja.

 

 

Majka kojoj je iz sela Beit Ur al-Fauqa u blizini Ramallaha, a otac iz Beit Hanine, u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Prije 10 godina je postala prva muslimanka u organima Michigana.

Ranije ovog mjeseca, za The Intercept je izjavila da planira voditi kongresnu delegaciju na okupiranu Zapadnu obalu, čime bi prekinula tradiciju koju već decenijama sponzoriše proizraelska lobistička grupa Američki izraelski Komitet za javne poslove, a koja novoizabranim članovima Kongresa nalaže posjete Izraelu.

Ona je rekla da se nada da će svojim kolegama iz kongresa pokušati ponuditi alternativan pristup izraelsko-palestinskom konfliktu.

Izvor: Al Jazeera