U napadima i borbama u Afganistanu deseci mrtvih

Ponovno ojačani talibani sada drže pod svojom kontrolom gotovo polovicu Afganistana (EPA)
Ponovno ojačani talibani sada drže pod svojom kontrolom gotovo polovicu Afganistana (EPA)

Afganistanski dužnosnik priopćio je u ponedjeljak da su talibani ubili dvadesetak pripadnika snaga sigurnosti u borbama u istočnoj pokrajini Ghazni.

Zastupnik u parlamentu Ali Akbar Qasemi izjavio je da su sukobi u protekla 24 sata bili usmjereni na područje Jaghuri u pokraini Ghazni.

Afganistanski vojni zapovjednik, general Mohammad Sharif Yaftali, izjavio je novinarima u ponedjeljak da su borbe u Jaghuriju u tijeku i da su vladine snage pretrpjele žrtve, prenosi Fena. 

On je odbio reći koliko je točno pripadnika snaga sigurnosti ubijeno.

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid preuzeo je odgovornost za pobunjeničke napade i naveo u pisanoj poruci medijima da su talibani osvojili područje Malistan u pokrajini Ghazni.

Samoubilački napad u Kabulu

Dužnosnici su također priopćili kako je najmanje šest osoba u ponedjeljak ubijeno, a 10 ranjeno u samoubilačkom bombaškom napadu u središtu glavnog grada Kabula.

Među žrtvama ima i policajaca, a glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova izjavio je da među ranjenima ima i žena.

Napad je izveo bombaš-samoubojica u blizini policijskog kontrolnog punkta i škole.

U tom dijelu grada nalaze se i zgrade ministarstava financija i pravosuđa, a u blizini je i predsjednička palača.

U međuvremenu su stotine šiita prosvjedovale tražeći od vladinih snaga da zaštite Ghazni.

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad koji se dogodio nakon što su se u Kabulu na prosvjedima okupile stotine ljudi nezadovoljnih što Vladine snage nisu spriječile napade talibana u dvije provincije, prenosi Reuters.

Gotovo pola Afganistana pod kontrolom talibana

Ponovno ojačani talibani sada drže pod svojom kontrolom gotovo polovicu Afganistana, prenosi agencija AP.

U petak je Rusija sazvala konferenciju o Afganistanu sa ciljem da se potraži put do mira, kojem su prisustvovali dužnosnika Visokog vijeća za mir (HPC) i pripadnika talibana.

Rusi su pozvali predstavnike 12 zemalja, kao i talibana, da pokušaju okrenuti novu stranicu u afganistanskoj povijesti, ali Vlada iz Kabula nije poslala svoje izaslanstvo, već su preko članova HPC-a istaknuli da je njihova ponuda za mir bezuvjetna.

Izaslanik predsjednika Rusije Vladimira Putina, Zamir Kabulov, izjavio je u ponedjeljak kako će službena Moskva pokušati pokrenuti mirovne pregovore između Vlade Afganistana i talibana jer Rusija smatra SAD doživio neuspjeh u Afganistanu.

Rusija: Zapad izgubio rat u Afganistanu

“Zapad je izgubio rat u Afganistanu”, rekao je Kabulov, dodajući da SAD i njegovi saveznici nisu uspjeli poraziti talibane.

Prema njegovim riječima, prisustvo SAD-a i NATO-a ne samo da nije uspjelo riješiti problem, već ga je i povećalo.

Kabulov je u ponedjeljak okupio predstavnike Vlade u Kabulu i talibane, rekavši da je to skroman prvi korak prema mirovnim pregovorima, prenosi AP.

Kako kaže, Rusija za cilj ima doprinijeti miru u Afganistanu jer sukobi u toj zemlji prijete ruskim interesima u središnjoj Aziji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO