Trump žestoko kritikovan što nije otišao odati počast palim vojnicima

Kiša i magla bili su razlog otkaza Trumpovog putovanja na američko groblje (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nije mogao prisustvovati komemoraciji američkim vojnicima u Francuskoj koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu, jer je kiša onemogućila transport, objavila je Bijela kuća, prenosi Reuters.

Otkaz u posljednjem trenutku izazvao je kritike na društvenim medijima, a pojedini zvaničnici iz Velike Britanije i SAD-a optužili su Trumpa da je obeščastio američke vojnike.

Američki predsjednik je sa suprugom Melanijom trebao je otputovati na američko groblje Aisne-Marne u gradiću Belleau, oko 85 kilometara istočno od Pariza, ali stalna sitna kiša i niski oblaci bili su razlog zašto njegov helikopter nije mogao poletjeti.

„Posjeta je otkazana zbog logističkih i problema s rasporedom, koje je uzrokovalo loše vrijeme“, kaže se u saopštenju Bijele kuće, uz dodatak da je na groblje, umjesto Trumpa, išla delegacija koju je vodio šef kabineta, umirovljeni general John Kelly.

Nije poznato šta je Trump odlučio raditi u to vrijeme, osim što je napisao tweet kojim je američkim marincima čestitao rođendan.

“Patetični Trump”

Otkazivanje posjete dovelo je do žestokih kritika na Trumpov račun, a član britanskog parlamenta Nicholas Soames, inače unuk nekadašnjeg premijera Winstona Churchilla, konstatovao je da je Trump obeščastio vojnike.

„Umrli su s licima prema neprijatelju, a taj patetični Donald Trump nije se mogao izboriti niti s vremenom da bi im odao počast“, napisao je Soames na Twitteru.

 

 

Slična situacija desila se prije godinu, kada je Trumpov put helikopterom u demilitarizovanu zonu između Sjeverne i Južne Koreje prekinula magla.

Ben Rhodes, koji je u administraciji prošlog američkog predsjednika Baracka Obame bio zamjenik savjetnika za sigurnost i strateške komunikacije kaže kako izgovor o vremenskim neprilikama ne stoji.

„Pomagao sam organizaciju putovanja predsjednika Obame osam gonina. Uvijek postoji opcija kiše. Uvijek“, napisao je Rhodes na Twitteru.

 

 

Uprkos kiši, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel obavili su svoju ceremoniju kojom su obilježili 100. godišnju završetka Prvog svjetskog rata, dok je kanadski premijer Justin Trudeau u Vimy Ridgeu odao počast kanadskim vojnicima koji su stradali na bojištima sjeveroistočne Francuske.

Oko 70 lidera, među kojima je i Trump, u nedjelju će pohodom ka Trijumfalnoj kapiji obilježiti kraj Prvog svjetskog rata, u kojem je u četiri godine pogunilo oko 10 miliona vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO