Gaza: Gume nedostaju vozačima, ali ne i demonstrantima

Demonstranti pale stare gume kako bi gusti crni dim onemogućio izraelskim snajperistima da ih vide (EPA)

Palestinci u Pojasu Gaze suočavaju se s nestašicama otkad je prije više od decenije uvedena izraelska i egipatska blokada, javlja Beta.

Nedostajalo im je gotovo sve: od čokolade, lijekova, goriva do građevinskog materijala.

Šest mjeseci od početka protesta protiv blokade, nedostaje im i nešto neuobičajeno – automobilske gume.

Gume su važne onima koji obično jednom sedmično protestuju duž granice Pojasa Gaze i Izraela. 

Demonstranti pale stare gume kako bi gusti crni dim onemogućio izraelskim snajperistima da vide Palestince koji bacaju kamenice i zapaljive bombe prema izraelskim vojnicima s druge strane granične ograde. 

Izrael je, odgovarajući na proteste, između ostalog, zaustavio uvoz guma u Pojas Gaze, zbog čega su cijene skočile i primorale vozače da pronalaze kreativna rješenja kako bi mogli voziti. 

Taksista Khaled Hamad nema rezervnih guma u svom prtljažniku, a one koje koristi istrošene su i može priuštiti da zamijeni samo dvije, i to polovnima, koje nisu čak ni standardne veličine. On ovih dana zarađuje 11 dolara dnevno, kako tvrdi.

Cijena dvije gume i do 300 dolara

Zabrana uvoza guma nije imala efekta na demonstrante, koji se oslanjaju na stare ostavljene u garažama, pored puteva i na poljima širom Pojasa. Biznismenima, je, međutim, nanesena velika šteta. 

Cijena dvije gume porasla je sa 120 na 300 dolara od početka zabrane, što je velika suma za osiromašenu teritoriju. 

Petnaest distributera bilježi gubitke od dva miliona dolara dosad zbog guma koje su kupovali od izraelskih kompanija i cijena skladištenja za isporučene, koje stoje u izraelskim lukama. 

Protesti koje predvodi Hamas potaknuti su teškim uvjetima života zbog blokade. 

Nezaposlenost je premašila 50%, a struje ima samo nekoliko sati dnevno. Izrael i Egipat nametnuli su blokadu nakon što je pokret Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu. 

Oni koji voze automobile koriste gume koje imaju dokle god je moguće. Neki biznismeni uspjeli su dopremiti gume iz Egipta, što je donijelo privremeno olakšanje, ali ih i dalje malo ko kupuje, uglavnom samo oni čiji prihodi zavise od vozila.

Izvor: Agencije


Povezane

Stanovnici Gaze struju mjesecima imaju samo nekoliko sati dnevno. Sada bi se to razdoblje trebalo udvostručiti ili čak utrostručiti. Međutim, hoće li plan biti proveden, kao i uvijek ovisi od odnosa Hamasa i Izraela. U Gazi je Al Jazeerin Harry Fawcett. 

Published On 29 Oct 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO