Senat glasa danas: Kavanaugh nadomak Vrhovnog suda SAD-a

Demokrati se od početka protive republikanskom kandidatu predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Kandidat predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za sudiju Vrhovnog suda Brett Kavanaugh napravio je u petak još jedan korak dalje, nakon što ga je potvrdio američki Senat u preliminarnom glasanju, unatoč optužbama o seksualnom napastovanju.

Sa sedam dana zakašnjenja, kako bi se omogućilo Federalnom istražnom birou da protiv njega provede istragu o silovanju, senatori su podržali Kavanaugha sa 51 glasom za naspram 49 protiv.

Senat, u kojem republikanci imaju tijesnu većinu, konačno glasanje trebao bi imati u subotu.

Trump je na Twitteru objavio da je “jako ponosan” na Senat.

‘Razvodnjen’ izvještaj FBI-a

S obzirom na rezultat od petka, Kavanaugh izgleda da je na dobrom putu da dobije doživotno mjesto u Vrhovnom sudu, ali promjena stavova samo nekoliko zastupnika značila bi da njegovo potvrđivanje može skrenuti s puta.

Potvrda bi bila i pobjeda za Trumpa te bi se stvorio odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca, što bi im dalo prednost u mogućim pravnim bitkama oko ključnih pitanja, poput prava na abortus, migracija, kao i Trumpovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

Samouvjerenost republikanaca da bi Kavanaugh mogao dobiti povjerenje Senata da postane sudija Vrhovnog suda porasla je u četvrtak, nakon pozitivnog mišljenja dvoje neodlučnih senatora o izvještaju FBI-a o optužbama protiv Kavanaugha za seksualno napastovanje.

Izvještaj, koje je Bijela kuća usred noći poslala senatskom Odboru za pravosuđe, demokrati su odbacili kao “razvodnjen”.

Demokrate od početka protiv

Izvještaj FBI-a nije objavljen, a senatori su ga mogli pročitati iza zatvorenih vrata, u sigurnoj sobi na Capitol Hillu, bez pisanja bilješki i kopiranja.

Trump je napisao na Twitteru da je izvještaj pokazao kako su optužbe protiv njegovog kandidata za Vrhovni sud bile “potpuno neosnovane”.

Demokrati se od početka protive republikanskom kandidatu predsjednika Trumpa.

Dan nakon saslušanja sudije, koji je zanijekao optužbu univerzitetske profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982. godine, kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice, koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova Odbora za pravosuđe Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova je bilo protiv.

Na polovici predsjedničkog mandata

Ovaj slučaj se pojavio samo nekoliko sedmica uoči izbora na polovici predsjedničkog mandata, koji će biti održani 6. novembra i na kojima će demokrati pokušati preuzeti kontrolu nad Kongresom od republikanaca.

Sudiju Anthonyja Kennedyja, kojeg bi Kavanaugh trebao zamijeniti, imenovao je predsjednik Ronald Reagan 1987. godine, zbog čega bi dolaskom novog konzervativca ideološki omjer na sudu trebao ostati isti.

No, Trump, po pisanju Business Insidera, računa da bi u svom mandatu mogao imenovati još barem dvoje sudija, zbog visoke dobi i lošeg zdravlja dviju liberalnih sutkinja u tom tijelu.

Izvor: Agencije