Putin otrovanog špijuna Skripalja nazvao ološem i izdajicom

Vladimir: Putin: Sergej Skripalj je jednostavno bio špijun, izdajica domovine (AP)
Vladimir: Putin: Sergej Skripalj je jednostavno bio špijun, izdajica domovine (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je u srijedu nekadašnjeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja izdajnikom i “ološem”, prenose agencije.

To je bio prvi put da je Putin direktno izrekao osudu na račun dvostrukog agenta koji je u martu završio u bolnici, nakon što su on i njegova kćerka Julija otrovani nervnim agensom u Velikoj Britaniji.

Otac i kćerka Skripalj pronađeni su na javnoj klupi u engleskom gradu Salisburyju početkom marta ove godine, podsjeća britanski Guardian.

Kasnije je jedna žena preminula, a britanska policija je objavila kako je ona bila u kontaktu s otrovom koji je njen partner pronašao u odbačenoj bočici parfema.

Zvanični London za trovanje dvostrukog agenta optužuje Rusiju, koja poriče bilo kakvu umiješanost.

Špijunska razmjena

Upitan o sankcijama uvedenim Rusiji poslije trovanja Skripalja, Putin je rekao kako je nekadašnji špijun “običan ološ”, koji je izdao svoju državu.

“Vidim kako neki od vaših kolega forsiraju teoriju kako je gospodin Skripalj bio skoro pa neka vrsta aktiviste za ljudska prava”, kazao je on na jednom energetskom forumu u Moskvi.

“On je jednostavno bio špijun. Izdajica domovine. Postoji i takav koncept – izdajica domovine. On je bio jedan od njih. On je jednostavno bio ološ, i to je sve.”

Ruski predsjednik je ponovo rekao kako nema ništa s trovanjem.

Prema njegovim riječima, Skripalj nije uopće interesirao Kremlj, budući da je osuđen u Rusiji i zamijenjen u špijunskoj razmjeni 2010. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema informacijama koje je objavila jedna organizacija za istraživačko novinarstvo, ruski pukovnik koga je odlikovao Putin među osumnjičenima je za napad na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala. Riječ je o jednom od dvojice muškaraca koje britanske vlasti traže zbog pokušaja ubistva Skripala i njegove kćerke Julije u martu.

Dvojica Rusa, koje Velika Britanija optužuje za trovanje na jugu države, tvrde da nemaju veze sa slučajem Skripalj. U prvom pojavljivanju na televiziji, tvrde da su u Salisbury došli u turistički posjet, kako bi vidjeli čuvenu katedralu. Britanska premijerka Theresa May ismijala je njihovo pojavljivanje na ruskoj televiziji, te izjavila kako je riječ o “lažima […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO