Rumunski Ustavni sud zaustavio kontroverzne reforme

Rumunjska, Protest
Rumunski tužitelji proteklih godina donijeli su niz presuda protiv zastupnika, ministara i gradonačelnika (EPA)

Rumunjski Ustavni sud je odbio niz promjena Kaznenog zakona koje su donijeli vladajući socijaldemokrati, a koje su kritizirali Europska unija, diplomati i suci.

Promjene su dio pravosudnih i personalnih promjena koje su socijaldemokrati proveli otkad su prije dvije godine preuzeli vlast u Rumunjskoj.

Smatraju se prijetnjom neovisnosti pravosuđa i mogle bi dodatno ojačati zabrinutost EU-a u vezi demokratskih vrijednosti u svojim najistočnijim članicama, prenosi Hina.

Vrhovni sud je u četvrtak odbio niz promjena kaznenog zakona, no pojedinosti o toj odluci bit će objavljene kasnije.

Poseban nadzor Brisela

Sud je ranije ovog mjeseca već odbio 70 posto promjena kaznenih postupaka koje bi otežale teret dokaza.

Obje izmjene vraćaju se na raspravu u Parlament.

Transparency International Rumunjsku smatra najkorumpiranijom državom u EU, a Bruxelles njezin pravosudni sustav drži pod posebnim nadzorom od pristupanja tom savezu 2007. godine.

EU već radi na sankcijama protiv Mađarske i Poljske zbog potkopavanja vladavine prava te strahuje da bi iduća mogla biti Rumunjska.

Rumunjski tužitelji proteklih su godina donijeli niz presuda protiv zastupnika, ministara i gradonačelnika, uključujući čelnika socijaldemokrata Liviuja Dragnee.

Sukob interesa, zloupotrebe, prevare

Njihove istrage otkrile su sukobe interesa, zloupotrebu položaja, prijevaru i dodjelu državnih ugovora u zamjenu za mito.

Rumunjski ministar pravosuđa u srijedu je zatražio otpuštanje državnog tužitelja, posljednje velike figure u borbi protiv korupcije koja je dobila pohvale iz Bruxellesa.

Socijaldemokrati se brane da njihove mjere trebaju uskladiti pravosuđe s europskim normama i nositi se s zloupotrebama koje su navodno činili suci.

Izvore: Agencije