Analitičari: Slučaj Khashoggi bi mogao pomoći Kataru

Katar je od početka kopnene, pomorske i zračne blokade, u junu 2017. godine, dobijao pomoć Turske i drugih (AP)

Globalna diplomatska kretanja nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu mogla bi pomoći Kataru u njegovom političkom okršaju s Rijadom.

Reakcije bi mogle primorati Saudijsku Arabiju da ukloni sankcije Dohi, koje su nametnute od početka spora susjeda i bivših zaljevskih saveznika početkom juna 2017. godine, navodi agencija AFP.

Ubistvo Khashoggija – koji je bio veliki kritičar saudijske vlade i njene blokade Katara – moglo bi uvjeriti skeptike da su Dohine tvrdnje o saudijskoj “agresiji” opravdane, navode analitičari.

“Ne bih se iznenadio ukoliko Katar bude imao indirektne koristi od aktuelnih dešavanja. Saudijci moraju napraviti ustupke”, smatra dr. Andreas Krieg sa Kraljevskog koledža u Londonu i bivši savjetnik katarske vojske.

Katarani ne mogu na hadž

U proteklih 16 mjeseci regionalna sila Saudijska Arabija – jedina država koja dijeli kopnenu granicu s Katarom – predvodila je arapske saveznike u izolaciji male države bogate zemnim plinom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su zamrznuli sve diplomatske veze s Dohom, optuživši je za bliske veze s regionalnim rivalom Teheranom i podršku “terorizmu”.

Katar negira sve optužbe kvarteta.

Ekonomska aktivnost između bivših saveznika je praktično prestala, a katarski avioni su dobili zabranu korištenja saudijskog zračnog prostora, kao i zračnog prostora preostalih država učesnica blokade.

Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su, također, zabranili svojim državljanima da putuju u Katar u sklopu bojkota.

Katar tvrdi kako su države učesnice bojkota podijelile porodice u regiji i kaže kako je njegovim građanima zabranjeno da idu na hadž, muslimansko hodočašće u Saudijskoj Arabiji.

‘Poziv na buđenje’ iz Dohe

“Smatram kako američka vlada, ako želi okončati katarsku krizu, može iskoristiti utjecaj nad Saudijcima kao dio pogodbe u sklopu dešavanja oko smrti Khashoggija”, ističe Kristian Ulrichsen, naučnik sa Baker Instituta na Univerzitetu Rice.

Drugi su više skeptični.

“Prerano je za bilo kakve računice. Slučaj Khashoggi je naštetio saudijskoj reputaciji, naročito zbog takozvane protivterorističke priče”, smatra Noha Aboueldahab, članica Centra Brookings Doha, i ističe kako je “trenutno katarsko-saudijski spor veoma nisko na listi prioriteta”.

Ključni saveznici Saudijske Arabije podržali su Rijad nakon nestanka Khashoggija 2. oktobra, dok je Katar u početku bio suzdržan od komentara, što Aboueldahab naziva “razboritim”.

Doha je prve komentare slučaja objavila tri sedmice kasnije, nazvavši ga “pozivom na buđenje”.

Katarski javni istup uslijedio je ubrzo nakon priznanja Saudijske Arabije da je novinar umro u konzulatu nakon “fizičkog obračuna”, tvrdnje za koju Velika Britanija, Francuska i Njemačka kažu da mora biti podržana “kredibilnim” činjenicama.

Doha je brinula da će biti umiješana u krizu, naročito jer su postojale spekulacije da je Katar imao udjela u dešavanjima.

Rijadu smeta mreža Al Jazeera

Prije nego što je Rijad priznao da je Khashoggi ubila saudijska ruka, društveni mediji su bili preplavljeni tvrdnjama kako je Katar isplanirao incident, naročito jer se on desio u Turskoj, velikom savezniku Dohe.

Također je bilo ljutnje među Saudijcima jer je katarska medijska mreža Al Jazeera obimno izvještavala o ubistvu, a neki su tvrdili kako ona želi nanijeti što je više moguće sramote za Kraljevstvo.

Mnogo prije slučaja Khashoggi Rijad je zahtijevao da Al Jazeera bude zatvorena, kao jedan od ključnih uvjeta za okončanje blokade Katara.

“Mislim da svijet sada vidi ono što su ljudi Bliskog istoka ranije vidjeli. Ovo je veoma drugačija Saudijska Arabija, s kojom žive od dolaska na Mohammeda bin Salmana na mjesto prijestolonasljednika”, kaže Ulrichsen.

Mladog i ambicioznog princa za nasljednika je postavio njegov otac kralj Salman u junu 2017. godine i od tada je sklonio sve svoje rivale.

No, pošto je Rijad na udaru zbog ubistva Khashoggija, šapuće se o mogućem novom povezivanju s Katarom.

U srijedu je princ Mohammed bin Salman pohvalio katarsku ekonomiju, što je rijedak pomirbeni istup na Inicijativi budućih investicija u Rijadu.

Nema dogovora bez Emirata

“Katar, uprkos svim našim različitostima, ima odličnu ekonomiju i mnogo toga će uraditi u narednih pet godina”, naveo je MBS.

Posljednji formalni kontakt Saudijaca s katarskim emirom Šeikom Tamimom bin Hamadom al-Thanijem za koji se zna bio je telefonski poziv princa Mohammeda bin Salmana u septembru 2017. godine.

Krieg smatra kako bi ustupci mogli biti dogovor o zračnom prostoru, odlazak na hadž ili povezivanje porodica, što je, kako kaže, “rješavanje krize za narod”.

No, mogući ustupci ne bi najavili kraj katarske krize ili povratka diplomatskih odnosa od prije juna 2017. godine, dodaju analitičari.

Smatraju kako u svakom dogovoru mora učestvovati i UAE, no njegov animozitet s Katarom izgleda naročito učvršćen.

Izvor: Agencije