New York Times: Trump je bio uključen u porezne prevare tokom 90-ih

Charles Harder, Trumpov adovkat, rekao je da američki predsjednik 'ni na koji način nije uključen u ove poslove' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump bio je uključen u “sumnjive porezne šeme”, između ostalog u slučajeve prevare u kojima su on i njegovi srodnici pomogli svojim roditeljima u izbjegavanju plaćanja poreza tokom 90-ih godina, objavio je New York Times, navodeći više od 200 dokumenata o povratu poreza. 

Tokom predsjedničke kampanje, Trump je sebe promovirao kao mogula nekretnina koji je sve sam postigao, počevši posao sa “veoma malom” posudbom od svog oca biznismena Freda Trumpa. 

Međutim, New York Times je objavio da je većina tog bogatstva nastala jer je Trump pomogao svojim roditeljima da izbjegnu plaćanje poreza, osnivajući lažnu korporaciju sa svojim srodnicima kako bi prikrili milione dolara koje su dobili kao poklon od svojih roditelja. 

Istraga Timesa, za koju je Trumpov advokat rekao da je netačna, pokazala je da je Trump primio iznos od najmanje 413 miliona dolara od biznisa nekretninama kojeg je vodio njegov otac, navodeći povjerljive podatke o povratu poreza. 

Trumpov advokat negira izvještaj

Times piše da je svoju istragu bazirao na više od 200 podataka o povratu poreza Freda Trumpa, njegovih kompanija i partnerstava. Podaci ne uključuju lični povrat poreza Donalda Trumpa. 

Charles Harder, Trumpov adovkat, rekao je za New York Times: “Predsjednik Trump ni na koji način nije uključen u ove poslove.”

“Ove poslove su vodili drugi članovi porodice Trump koji nisu bili eksperti i stoga su se u potpunosti oslonili na licencirane profesionalce kako bi osigurali puno slaganje sa zakonom.”

Bijela kuća nije dala komentar na ove navode. Pisanje New York Timesa još nije potvrđeno. 

Novine su navele da je izvještaj napravljen na osnovu intervjua sa bivšim zaposlenicima i savjetnicima Freda Trumpa i više od 100.000 stranica dokumenata koji opisuju unutrašnje poslove njegovog poslovnog carstva. 

“Istraga također uključuje desetke hiljada stranica povjerljivih podataka – bankovnih izvoda, faktura, finansijskih izvještaja…”, navodi New York Times.

Izvor: Agencije