Katar sve otvoreniji prema svijetu nakon blokade

Katar se našao u centru pažnje brojnih zemalja svijeta, a Doha je pretvorena u aktivnu prijestolnicu prepunu čelnika i dužnosnika iz mnogih zemalja (EPA)

Piše: Abdullah Al-Emadi

Još od početka blokade koju su Kataru nametnule tri zaljevske zemlje i Egipat sredinom prošle godine, većina posmatrača je očekivala da će blokada gušiti ovu državu, ograničiti njene aktivnosti i komunikaciju sa svijetom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su ulagali brojne napore kako bi stvorili i proširili sumornu sliku Katara koji pati pod opsadom. Posljednji takav primjer su izjave ministra vanjskih poslova UAE-a Anwara Gargasha na Twitteru da je ”katarska kriza prestala biti predmet brige međunarodne zajednice u sedmici zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku”. Time je želio ukazati da svijet više ne mari za Katar, dok stvarnost opovrgava ovakve tvrdnje emiratskog ministra.    

Od momenta kada je nametnuta blokada njegovoj državi pa sve do danas, katarski emir Tamim bin Hamad al Thani je obavio brojne zvanične posjete po svijetu, u skladu sa preciznim strateškim okvirom i usmjerenjem. Tokom diplomatskih turneja uspijeva razviti političke odnose s državama i povećati ekonomske investicije na različitim kontinentima. 

Takav potez je nagnao mnoge države u Evropi, Aziji i Africi da posvete veću pažnju ovoj maloj državi koja obiluje naftom, prirodnim resursima i velikim projektima. Posmatrači dešavanja na Bliskom istoku smatraju da je kvartet koji je nametnuo blokadu Kataru imao ulogu i djelovao (što je njihova strateška greška) na ovu nezapamćenu ekspanziju i širenje katarskog utjecaja.

Polovinom oktobra prošle godine, katarski emir je obavio diplomatsku turneju po Aziji, koja je uključivala Maleziju, Singapur i Indoneziju, kao odgovor na pozive čelnika tih zemalja. Tom prilikom su potpisani brojni sporazumi i memorandumi o razumijevanju u različitim područjima.   

Šeik Tamim se u Parizu susreo s francuskim predsjednikom Macronom

U septembru prošle godine, šeik Tamim je započeo svoju prvu inostranu turneju nakon blokade, a uključivala je Tursku, Njemačku i Francusku. Okončana je posjetom New Yorku gdje je učestvovao na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Nakon toga je uslijedila turneja po Africi krajem decembra iste te godine, a uključivala je Senegal, Gvineju, Obalu slonovače, Ganu, Mali i Burkina Faso. Tokom turneje su potpisani investicijski i partnerski projekti i sporazumi o saradnji s nadležnim institucijama u tim zemljama, u okviru ozbiljnih nastojanja da se ojačaju veze sa zapadom Afrike kao ekonomski obećavajućom regijom.

Širenje utjecaja Katara u svijetu nije se zaustavilo samo na tome, imajući na umu da je katarski emir u martu ove godine obavio četvrtu inostranu turneju od početka blokade. Ova diplomatska turneja je bila po Evropi, a započela je s posjetom Briselu, zatim Bugarskoj, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom. Katarski emir je putovao u pratnji brojnih ministara i velike delegacije biznismena koji su potpisali nekoliko sporazuma o saradnji i memorandume o razumijevanju u različitim područjima.     

Šeik Tamim je svoje otvaranje prema svijetu krunisao i petom inostranom turnejom tokom koje će posjetiti Latinsku Ameriku, a počela je u ponedjeljak kao odgovor na pozive čelnika niza država. Njegova prva stanica je Ekvador, a zatim slijede posjete Peruu, Paragvaju i na kraju Argentini. Očekuje se da će tema razgovora biti jačanje odnosa i bilateralne saradnje u različitim oblastima.

Pored svih spomenutih diplomatskih turneja katarskog emira po inostranstvu, treba dodati da je šeik Tamim bio domaćin brojnim liderima i šefovima država širom svijeta u periodu blokade. Pomenuto samo potvrđuje da je Katar iskoristio stratešku grešku kvarteta koji je nametnuo blokadu ovoj zemlji za jačanje svog međunarodnog prisustva i podršku odnosima s inostranstvom. Zbog svega toga, Katar se našao u centru pažnje brojnih zemalja svijeta, a Doha je pretvorena u aktivnu prijestolnicu prepunu čelnika i dužnosnika iz mnogih zemalja.  

Izvor: Al Jazeera