Saudijska Arabija odbacila optužbe o Khashoggiju

Khashoggi, koji je poznat kao kritičar Saudijske vlade, vodi se kao nestao više od sedam dana nakon što je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu (EPA)

Saudijska Arabija odbacila je optužbe o ubistvu nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova te zemlje, a američki predsjednik Donald Trump najavio je razgovor sa saudijskim kraljem Salmanom o ovoj temi.

Khashoggi, koji je poznat kao kritičar Saudijske vlade, vodi se kao nestao više od sedam dana nakon što je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu, prenosi Tanjug.

Turski zvaničnici strahuju da je dopisnik Washington Posta ubijen u konzulatu.

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane.

Saudijski ministar je kazao da su optužbe o naredbama za ubistvo Khashoggija “laži” usmjerene protiv vlade Saudijske Arabije, prenosi Reuters pozivajući se na izvještaj zvanične novinske agencije Saudijske Arabije.

Kako prenosi AP, američki predsjednik ovu situaciju je okarakterizirao kao “ozbiljnu” i obećao da će njegova vlada otkriti šta se dogodilo Khashoggiju.

Američki zahtjevi

Američki zvaničnici navode da zahtijevaju odgovor od saudijske vlade, kao i da ne prihvataju još uvijek zaključke turske vlade.

Khashoggi je ušao u saudijski konzulat 2. oktobra kako bi dobio dokumenta za vjenčanje.

Saudijski zvaničnici su naveli da je on ubrzo nakon toga napustio konzulat, međutim, turski zvaničnici i njegova vjerenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Vjerenica Hatice Cengiz je u subotu kazala da Khashoggi nije bio nervozan kada je odlazio u konzulat Saudijske Arabije niti je sumnjao da bi bilo šta loše moglo da mu se dogodi.

Prema njenim riječima, posljednje što joj je Khashoggi rekao pred odlazak u zgradu konzulata bilo je “vidimo se kasnije draga”.

Ona je kazala da bi ove sedmice već bila udata za Khashoggija i dodala da su imali planove da žive na relaciji Istanbul-SAD, gdje je Khashoggi živio u dobrovoljnom egzilu od prošle godine, prenosi AP.

Kritiziranje Rijada

Agencija navodi da turski zvaničnici ne komentiraju izvještaje u kojima se navodi da je vlada te države američkim zvaničnicima saopćila da posjeduje audio i video dokaz da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Odgovarajući na pitanja američke agencije, Cengiz je putem e-maila poručila da joj turske vlasti nisu pominjale nikakve snimke i naglasila da se Khashoggi “još uvijek zvanično vodi kao nestao”.

Ona je potvrdila izvještaje da je Khashoggi nosio Appleov sat kada je ušao u konzulat i istakla da istražitelji ispituju njegove mobilne telefone koje je ostavio kod nje, navodi agencija.

Khashoggi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine nakon što je kritizirao saudijsku politiku u Jemenu i pritisak koji se vrši na kritičare vlasti.

Izvor: Agencije