Clinton poziva na oslobađanje Reutersovih novinara u Mijanmaru

Sloboda medija je ključna za slobodno društvo - zatvaranje novinara je neprihvatljivo, poručio je Bill Clinton (EPA)

Bivši američki predsednik Bill Clinton pozvao je na oslobađanje dvojice mijanmarskih novinara uhapšenih prošlog meseca.

Njihovo oslobađanje zatražio je i izaslanik Evropske unije u Yangonu.

Reutersovi novinari Wa Lone (31) i Kyaw Soe Oo (27), koji su istraživali represiju mjanmarske vojske optužene za etničko čišćenje manjinske zajednice muslimana Rohinja, uhapšeni su 12. decembra prema zakonima o državnoj tajni koji potiču iz kolonijalnog doba.

Oni bi trebalo da se pojave pred sudom u sredu, a preti im kazna od 14 godina zatvora.

I UN traži oslobađanje novinara

“Sloboda medija ključna je za slobodno društvo – zatvaranje novinara je neprihvatljivo. Dvojica Reutersovih novinara koji su zatočeni u Mijanmaru treba odmah da budu oslobođeni”, objavio je Clinton na Twitteru u noći na utorak.

Dvojicu Mijanmaraca policija optužuje da poseduju dokumente o operacijama snaga bezbednosti na zapadu zemlje, u državi Rakhine.

Više od 655.000 Rohinja pobeglo je iz te zone krajem avgusta i početka operacije mijanmarske vojske.

Za zaštitnike ljudskih prava ova afera upućuje na to da je učinjen korak unazad u medijskim slobodama u zemlji koju vodi nekadašnja ikona demokratije Aung San Suu Kyi.

Ujedinjene nacije, Sjedinjene Američke Države i EU u više navrata su zahtevali njihovo oslobađanje.

Izaslanik EU-a u Mijanmaru Kristian Schmidt izrazio je zabrinutost zbog hapšenja novinara u pismu upućenom Suu Kyi u ponedeljak, nazvavši tu situaciju “ozbiljnim zastrašivanjem”.

“Ova situacija predstavlja ozbiljno zastrašivanje novinara uopšte, a posebno novinara Reutersa”, napisao je on, istakavši da novinari treba da rade u slobodnom okruženju bez straha.

Vojska porušila 300 muslimanskih sela

“Stoga pozivamo Vašu Vladu da pruži potrebnu zaštitu toj dvojici novinara, da osigura puno poštovanje njihovih temeljnih prava te da ih odmah oslobodi.”

Wa Lone se pridružio Reutersu u junu 2016. godine, a izveštavao je o izbegličkoj krizi Rohinja u državi Rakhine (Arakan).

Kyaw Soe izveštava za Reuters od septembra.

Pod izgovorom borbe protiv naoružanih grupa, mijanmarska vojska porušila je najmanje 300 muslimanskih sela, iz kojih je najmanje 640.000 meštana primorano na beg ka susjednom Bangladešu.

Izvor: Agencije