Macron: Promjena u Iranu može doći samo iznutra

'Kriza u Iranu je slobodno izražavanje volje iranskog naroda', smatra Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je da se postigne “okvirni sporazum” o ulozi Irana u sukobima na Bliskom istoku, a o prosvjedima koji potresaju Iran rekao je da promjena može doći samo iznutra. 

“Miješanje Irana u Iraku, Siriji, Libanonu i Jemenu destabilizira regiju ili u najmanju ruku ima ulogu u održavanju ozbiljnih napetosti”, rekao je Macron u obraćanju diplomatima u Parizu.

“Potrebna nam je jako jasna i transparentna rasprava o ograničavanju vanjske dominacije u nekim zemljama”, naveo je francuski predsjednik, prenosi agencija dpa.

‘Strah zaljevskih zemalja’

Prema njegovim riječima, u nekim slučajevima Iran nije jedina vanjska sila koja to radi.

Macron je ranije pozvao da se ograniči iranski raketni program kao nadopuna nuklearnom sporazumu, o kojem američki predsjednik Donald Trump želi ponovno pregovarati.

Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje boje se da Iran želi dominirati regijom upozoravajući na njegovu potporu sirijskom režimu i navodnu potporu pobunjenim pripadnicima pokreta Husi, koji nadziru veći dio Jemena.

Macron je u međuvremenu upozorio francuske novinare da su protuiranska stajališta Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije i Izraela “praktički diskurs koji će nas dovesti do rata u Iranu”, prenio je dnevni list Le Figaro.

Distanciranje od Trumpa

Macron je spomenuo i nedavne prosvjede u Iranu, koji pokazuju da promjene mogu doći samo iznutra.

“Ova je kriza slobodno izražavanje volje iranskog naroda i pokazuje da smo s pravom mislili da promjene u slučaju Irana ne mogu doći izvana”, rekao je Macron.

Mediji ocjenjuju da se tom porukom želi distancirati od Trumpa, koji je svojim porukama na Twitteru nastojao ohrabriti prosvjednike. 

Izvor: Agencije