Trump raspustio komisiju za izbornu prevaru

Trump je rekao da bi prevara mogla objasniti to što je izgubio u broju birača u korist Hillary Clinton za gotovo tri miliona glasova (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump raspustio je predsjedničku komisiju zaduženu da razmotri navode o izbornoj prevari tokom izbora 2016. nakon što su mnoge savezne države odbile dati podatke, rekla je Bijela kuća.

“Umjesto da se upustimo u beskrajne pravne bitke na račun poreznih obveznika danas sam potpisao izvršnu naredbu kojom raspuštam komisiju i zatražio od ministarstva domovinske sigurnosti da preispita ta pitanja i odredi daljnje akcije”, rekao je Trump u saopćenju.

Komisija, čiji je predsjedavajući bio potpredsjednik SAD-a Mike Pence, uspostavljena je u maju prošle godine da razmotri izbornu prevaru, ali je naišla na otpor mnogih saveznih država, prenosi Hina.

Zakonske ovlasti

Jedan je savezni sudac u Washingtonu u novembru napomenuo da je komisija savjetodavno tijelo koje nema zakonske ovlasti da prisili savezne države da predaju podatke.

Trump, republikanac, rekao je da bi prevara mogla objasniti to što je izgubio u broju birača u korist demokratske suparnice Hillary Clinton za gotovo tri miliona glasova.

Većina zvaničnika saveznih država koji nadziru izbore te izborni stručnjaci kažu da je izborna prevara rijetka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije