Saudijska Arabija i Izrael vrebaju znake slabosti u Iranu

Većina privedenih su iz siromašnijih porodica, koji imaju između 18 i 35 godina (EPA)

Najžešći regionalni neprijatelji Irana, Saudijska Arabija i Izrael, pomno vrebaju znake slabosti i promjena u toj zemlji, koja se suočava s višednevnim protestima, ali su zauzeli prilično različite stavove u vezi s tamošnjim demonstracijama, navodi AP.

Saudijski zvaničnici nisu izdali još nikakvo zvanično saopćenje o talasu nereda u Iranu, možda da ne bi ostavili utisak miješanja u iranska pitanja, dok je Izrael, s druge strane, zauzeo znatno smjeliji pristup, pokušavajući čak direktno razgovarati s iranskim demonstrantima, smatra američka agencija.

Na videosnimku objavljenom u ponedjeljak na internetu izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je na hrabrosti iranskim demonstrantima koji traže slobodu i oštro kritikovao “okrutni režim” Irana zbog trošenja milijardi dolara na “širenje mržnje”.

“Ovaj režim očajnički pokušava posijati mržnju između nas. Ali, neće uspjeti”, rekao je on.

Ipak, Netanyahu nastoji predstaviti svoju zemlju i iranski narod kao prirodne saveznike, između kojih stoje samo vjerske vođe u Iranu, a prošle godine objavio je niz videosnimaka u kojima se obraća iranskoj javnosti.

Saudijska Arabija i Izrael vide Iran kao prijetnju u regiji i sumnjičavi su u vezi s njegovim nuklearnim programom, a brine ih i Teheranov program raketa dugog dometa, navodi američka agencija.

Saudijci su bezuspješno pokušali zaustaviti širenje iranskog utjecaja i optužuju ga da podržava šiitske pobunjenike u Jemenu, uključujući opskrbu tih pobunjenika raketama koje se ispaljuju na Kraljevinu.

Bez izdavanja zvaničnih saopćenja

Zvanično, čini se da Saudijska Arabija igra igru tipa “sačekat ćemo, pa ćemo vidjeti”, ne izdajući saopćenja s podrškom demonstrantima koja bi potkrijepila tvrdnje iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

List Al-Riad pisao je da Iranci “žele kraj režima… i novi režim koji im daje pravo na dostojanstven život, koji oni zaslužuju”.

Međutim, Abdurrahman ar-Rasheed, istaknuti novinar s bliskim vezama s kraljevskim dvorom, oprezniji je i upozorava da regija ne smije dozvoliti da dođe do još većeg haosa.

“Za zemlje u regiji, posebno za arapske, idealan scenarij bio bi da se režim ne sruši nego da promijeni vanjsku politiku i odbaci agresivni pristup”, napisao je on u kolumni na engleskom i arapskom jeziku objavljenoj na prosaudijskim medijskim sajtovima.

Antiamerički, antisaudijski i antiizraelski slogani čest su prizor na protestima u Iranu, napominje AP.

Američki predsjednik Donald Trump pružio je podršku demonstrantima u Iranu, poručivši da je “vrijeme za promjene”, dok je ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley rekla da Washington želi pojačati glasove demonstranata.

Nije, međutim, jasno kakav utjecaj saopćenja stranih zvaničnika o podršci demonstrantima imaju na bilo koga na terenu u Iranu, napominje američka agencija.

Iran optužio SAD

Iran je optužio Sjedinjene Američke Države za podsticanje antivladinih protesta u zemlji.

Također se navodi da je Trumpova administracija podržala nemire nizom “apsurdnih tvitova”, pri čemu je omalovažila principe međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Iranski ambasador pri UN-u Gholamali Khoshroo u pismu upućenom Antoniju Guterresu naveo je da je SAD prešao sve granice.

On je u pismu direktno kritikovao Trumpa i Mikea Pencea za, kako je rekao, “brojne apsurdne tvitove” u kojima su pozivali Irance da promijene vladu.

 

 

“State Department otišao je predaleko, pa je priznao da Vlada SAD-a želi podstaći demonstrante u Iranu da promijene svoju vladu, priznajući da je SAD angažovan na ometanju unutrašnjih poslova Irana posredstvom Facebooka i Twittera”, rekao je Khoshroo.

Trumpova administracija odgovorila je na pismo.

Protesti su izbili prošlog četvrtka u gradu Mashhadu i u njima su poginule 22 osobe, a uhapšeno je više od 450 osoba od 28. decembra.

Nezadovoljni rastom inflacije i lošom ekonomskom politikom vlasti, hiljade Iranaca izašle su na ulice sjevernih gradova Mashhada i Kasmara.

To su najveći protesti u Iranu od spornih predsjedničkih izbora 2009. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije