Guterres: Mržnju izazivaju neonacisti i bijeli supremacisti

Antonio Guterres: Grupe neonacista i bijelih supremacista su među glavnim izazivačima ekstremne mržnje (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je povodom Dana sjećanja na Holokaust kako su glavni izazivači ekstremne mržnje grupe neonacista i zastupnika nadmoći bijele rase i istakao važnost borbe protiv “normalizacije mržnje”.

“Grupe neonacista i bijelih supremacista su među glavnim izazivačima ekstremne mržnje. I prečesto se zli pogledi pomjeraju sa margina ka centru društava i politika. Moramo se zajedno usprotiviti normalizaciji mržnje”, navodi se u Guterresovom saopćenju.

Kako navodi agencija AP, antiimigrantska, antimuslimanska partija Alternativa za Njemačku prošle godine je prvi put osvojila mjesta u Parlamentu, dok su nacionalisti, antiimigranti Slobodarske partije Austrije dio koalicije koja vodi Vladu te države.

‘Bijeli nacionalizam’

U Evropi se otvoreni bijeli nacionalizam vidi kao djelimična posljedica velikog priliva uglavnom muslimanskih migranata, koji je dostigao vrhunac u 2015. godini, a u međuvremenu su muslimanski imigranti postali mete njemačke tvrdokorne desnice, podsjeća agencija.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN-a.

Opredjeljujući se za 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen Auschwitz, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN-a rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO