Turisti ne mogu do američkih atrakcija zbog blokade Vlade

Turistima je privremeno nedostupan postao simbol američke slobode (EPA)

Simbol američkog sna postao je simbol američke disfunkcije, kada je turistima odbijena posjet Kipu slobode na Ellis Islandu pored New Yorka, zbog financijske blokade Vlade SAD-a, prenose agencije.

Turisti su odbijeni jer ta i druga mjesta neće raditi budući da su zaposleni u njima na prinudnom odmoru zbog prestanka financiranja.

Velikom broju turista također nije odobren ulaz u Independence Hall u Philadelphiji, gdje su potpisani Deklaracija neovisnosti i Ustav SAD-a. Turisti nisu mogli vidjeti ni čuveni simbol američke neovisnosti – Zvono neovisnosti, koje se nalazi u parku Nacionalne neovisnosti u tom gradu.

Djelomična blokada američke Vlade počela je u noći s petka na subote, nakon što demokrati i republikanci nisu uspjeli postići dogovor o financiranju, jer su ostali podijeljeni u pogledu imigracije i pogranične sigurnosti.

Budući da Senat američkog Kongresa nije postigao dogovor o usvajanju prijedloga za nastavak financiranja federalne vlade u Washingtonu, došlo je do djelomične financijske blokade, prenose agencije.

Neizvjesno je koliko će to dugo trajati, a blokada službi savezne administracije SAD-a nastupila je na godišnjicu inauguracije Donalda Trumpa za predsjednika.

Policija i vojska, sudovi i pošta nastavljaju raditi

Blokadom Vlade se, međutim, neće obustaviti financiranje svih agencija, programa i usluga koje financira federalna Vlada.

Prestat će raditi zaposleni u agencijama i ministarstvima koji se ne smatraju ključnim sve dok Kongres ne bude u stanju usvojiti zakon o federalnom proračunu. Oni koji se smatraju vitalnim za život građana i nacionalnu sigurost, poput policije i vojske, nastavit će s radom.

Federalne agencije su obustavile određene aktivnosti, dok će američke trupe ostati na svojim pozicijama, ali polovica od ukupno oko dva milijuna zaposlenih u federalnim agencijama neće u ponedjeljak ići na posao, navodi Glas Amerike.

Neki programi koji se oslanjaju i na druge izvore prihoda, također nastavljaju rad koliko im je moguće. Na primjer, sudovi mogu koristiti novac prikupljen od kazni, a slično važi i za američku poštu, koja posluje poluneovisno, prenose američki mediji.

Financijska blokada u SAD-u nije uobičajena, ali se događala i u prošlosti. Od 1981. bilo je 12 takvih slučajeva, a blokade su varirale po duljini trajanja. Najdulje je trajala ona u vrijeme mandata Billa Clintona – 21 dan.

Posljednji put se blokada dogodila 2013. godine, za vrijeme predsjednika Baracka Obame.

Izvor: Agencije