Tillerson: SAD ne pravi pogranične jedinice u Siriji

Američki državni sekretar je rekao i da bi potpuno povlačenje američkog osoblja zapravo išlo naruku Assadu (EPA)

Američki državni sekretar Rex Tillerson kazao je da Washington duguje Turskoj objašnjenje o navodu da SAD formira pogranične jedinice od 30.000 boraca, te dodao da je taj problem “pogrešno prikazan”.

“Cijela situacija pogrešno je prikazana, pogrešno opisana, a neki ljudi kazali su pogrešne stvari. Uopće ne stvaramo granične sigurnosne snage”, istakao je Tillerson po povratku s govora na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji u srijedu.

Kako prenose mediji, Washington radi na uspostavljanju graničnih sigurnosnih snaga u koje bi bile uključene kurdske paravojne snage.

Oni se pozivaju na nekoliko drugih američkih zvaničnika i ranije ove sedmice navodili su da će međunarodna koalicija koja se, predvođena SAD-om, bori protiv ISIL-a regrutovati približno polovinu vojnika u novim jedinicama iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF), ujedinjene grupe boraca gdje dominiraju jedinice Kurdske narodne zaštite (YPG), za koje Ankara kaže da su “teroristi”.

Vlasti Turske navode da će izvršiti vojne operacije u područjima sjeverne Sirije koje kontrolišu Kurdi ako se Washington bude držao tog plana.

Dalje, turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da će američko-turski odnosi “nepovratno biti oštećeni” ako Washington formira navedene jedinice.

Tillerson je naveo da je rekao Çavuşoğluu da su američke namjere obučiti lokalne snage kako bi se borile protiv ostataka ISIL-a u toj regiji.

“ISIL još napada u dijelovima sjeverozapadne Sirije i duž doline Eufrata, pa zbog toga treba još obučenih boraca kako bi blokirali ISIL-ove rute za bijeg. Razumijemo zašto je Turska reagovala kako je reagovala”, naveo je američki šef diplomatije.

SAD ostaje u Siriji

Tillerson je ranije najavio da će SAD do daljnjeg ostati vojno prisutan u Siriji, u okviru šire američke strategije s ciljem sprečavanja ponovnog jačanja grupe ISIL, diplomatskog omogućavanja odlaska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti i ograničenja utjecaja Irana.

Tillerson je u govoru održanom na Univerzitetu Stanford istakao da će SAD diplomatski raditi na odlasku Assada s vlasti, ali je pozvao na “strpljenje”, priznavši da Assad uživa podršku Rusije i Irana i da će se teško povući s vlasti odmah, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar rekao je da bi potpuno povlačenje američkog osoblja zapravo išlo naruku Assadu.

Naveo je da “smanjenje i odbacivanje zlonamjernog” iranskog utjecaja iz Sirije zavisi od “demokratske Sirije”.

‘SAD čuje zabrinutost Turske’

Tillerson je, također, kazao da “čuje i ozbiljno shvata” zabrinutost svoje saveznice u NATO-u, Turske, povodom Sirije.

Turska je u srijedu upozorila da će odmah odgovoriti na sve prijetnje iz zapadne Sirije koje bi mogle ugroziti Tursku ili njene građane, kako je saopćilo Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske.

U saopćenju Vijeća navodi se da neće dozvoliti formiranje “terorističke armije” duž turske granice, a misli se na pretežno kurdske Sirijske demokratske snage, pod vodstvom Narodnih zaštitnih jedinica Kurdistana, i traži se da kurdski borci, bez odgađanja, predaju oružje koje su dobili.

Formiranje graničnih jedinica Sirijskih demokratskih snaga ideja je koalicije predvođene SAD-om u sjevernoj Siriji, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije