Cavusoglu: Uskoro normalizacija odnosa s Njemačkom

Sigmar Gabriel, Mevlut Cavusoglu
Mevlut Cavusoglu se poziva na snažne odnose sa Sigmarom Gabrielom, kojeg je nazvao osobnim prijateljem (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu očekuje da će se odnosi s Njemačkom poboljšati u 2018. godini, pozivajući se na snažne odnose s njemačkim kolegom Sigmarom Gabrielom, kojeg je nazvao osobnim prijateljem.

“Mislim da su obje strane spremne normalizirati odnose. Stoga očekujem 2018. mnogo bolju godinu”, kazao je dodajući: “S naše strane ne vidimo nikakvu krizu. Turska nema problema s Njemačkom, no Njemačka ima probleme s Turskom”, prenosi Hina.

Cavusoglu se požalio na napade na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u inozemstvu i poručio da bi Njemačka trebala tretirati Tursku kao ravnopravnog partnera.

Kazao je kako nije požalio što je kazao prošle godine za Njemačku da je u nacističkoj maniri zabranila skupove potpore Erdoganu uoči referenduma u Turskoj.

Neuspio pokušaj državnog udara

Blizu 50.000 ljudi uhićeno je u Turskoj od neuspjelog pokušaja državnog udara na vladu predsjednika Edogana u ljeto 2016. godine.

U Turskoj je trenutačno u pritvoru desetak njemačkih državljana, što je izazvalo diplomatske napetosti i zahlađenje odnosa dvije zemlje.

Neki od njih suočeni su s optužbama za potporu terorističkim organizacijama.

Turska želi da Njemačka izruči neke ljude za koje tvrdi da su povezani s pokušajem udara i naoružanom Radničkom partijom Kurdistana.

Izvor: Agencije