Mediji: NATO ne bi izdržao napad Rusije

SAD, NATO, Vojska, Vojnici
Neki bivši oficiri koji su pročitali izvještaj nadaju se da će on biti 'zvono za uzbunu' (Getty Images)

U slučaju da izbije oružani sukob između Rusije i Amerike, interventne snage SAD-a u Europi ne bi izdržale napad ruske vojske, jer su neadekvatno organizirane i opremljene zastarjelom tehnologijom, piše Politico, analizirajući izvještaj Pentagona.

Prije svega to se odnosi na 173. zračno-desantnu brigadu, koja je stacionirana u talijanskom gradu Vicenzi, a prema NATO-ovom planu, trebala bi na sebe primiti prvi udarac neprijatelja.

“Ta brigada, koja se smatra bastionom NATO-a, posljednjih 15 godina neprekidno je premještana, pa je sada nedovoljno operativna za drugačija djelovanja. Pod pritiskom ruske vojske puknula bi vrlo brzo, što bi dovelo do katastrofe”, napominje Politico.

Elitna brigada provela je mnogo vremena u Iraku i Afganistanu, borila se s protivnikom koji nije raspolagao modernim naoružanjem i nije mogao djelovati iz zraka.

Osnovni nedostaci njezine vojne spremnosti su neadekvatno protuzračno naoružanje, zastarjela tehnika za radio-elektronsku borbu, kao i nedostatak maskirne mreže za potrebe transporta i pretjerano oslanjanje na satelitske komunikacije i GPS navigacijske sustave.

‘Zvono za uzbunu’

Američke “Humveeje”, koji su, prema mišljenju stručnjaka, laka meta za rusku vojsku opremljenu modernom tehnologijom, trebalo bi zamijeniti novim vozilima, a to se neće skoro dogoditi, ocjenjuje list, kako prenosi Tanjug.

U izvještaju Pentagona predlaže se da se naglasak stavi na razvoj lakih tenkova za izviđanje, koji bi morali biti opremljeni zaštitom od ruskih protuoklopnih raketa.

Međutim, čak i da se već postojeći prototip brzo razvije, do toga da oni stignu do 173. brigade proći će nekoliko godina, a u međuvremenu će se obrana morati osloniti na teške oklopne jedinice.

Jedan od velikih izazova u planiranju obrane su i ruski ometači i druga elektronska oprema.

Neki bivši časnici koji su pročitali izvještaj Pentagona nadaju se da će on biti zvono za uzbunu, koje će u fokus ponovo staviti Istočnu Europu i napetost s Rusijom, piše u tekstu koji je objavio Politico.

Izvor: Agencije