Hapšenja u Izraelu zbog korupcije u kupovini podmornica

Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora do deset godina (EPA)

Izraelska policija potvrdila je hapšenje šest osoba kako bi ih ispitala u vezi s korupcijom prilikom sklapanja sporazuma o kupnji podmornica za izraelsku mornaricu od njemačke kompanije ThyssenKrupp.

Policija nije priopćila više detalja, međutim list Haaretz objavio je da uhapšen i bivši visoki dužnosnik u uredu premijera Benjamina Netanyahua, kao i nekoliko mornaričkih časnika, prenosi AFP.

Izraelsko MInistarstvo pravde početkom godine je pokrenulo istragu o tom slučaju i navelo da Netanyahu nije među osumnjičenima.

Njemačka je u srpnju odgodila potpisivanje sporazuma s Izraelom o kupnji tri podmornice, jer je istraga o korupciji dobila na zamahu, izjavio je neimenovani izraelski dužnosnik.

Njemačka se nije povukla iz sporazuma

Uslijedilo je hapšenje nekoliko osoba zbog sumnje da su nudili mito i pranje novca za sklapanje sporazuma za kupovinu podmornica od njemačkog industrijskog diva.

Netanyahuov rođak David Shimron i njegov obiteljski odvjetnik, koji predstavljaju ThyssenKrupp u Izraelu, ispitivani su u srpnju povodom toga i oslobođeni.

Izraelski dužnosnici navode i da se Njemačka nije povukla iz sporazuma, ali čeka što će se dogoditi s istragom, prenio je izraelski list Yedioth Ahronoth.

Izvor: Agencije