Od danas zabranjeni letovi prema Kurdistanu

Regionalne aviokompanije najavile su da će poštivati zabranu letova (Reuters)

Nalog iračkog Ministarstva saobraćaja da međunarodne aviokompanije obustave sve letove u gradove Erbil i Sulaymaniyah, u kurdskoj regiji Iraka, stupit će na snagu večeras po lokalnom vremenu.

To je prva konkretna mjera odmazde nakon referenduma Kurda o nezavisnosti, prenosi agencija Hina.

Produženo zatvaranje zračnog saobraćaja imalo bi dramatične posljedice jer veliki broj stranaca radi u Kurdistanu, autonomnoj regiji na sjeveru Iraka, koja je odlučila izazvati centralnu vlast organizujući u ponedjeljak referendum na kojem je premoćno pobijedilo “da”.

Regionalne aviokompanije najavile su da će poštivati zabranu letova.

Iako kurdske vlasti tvrde da nezavisnost neće stupiti na snagu tako skoro i sklone su dijalogu s vlastima u Bagdadu, ove odbacuju svaki pregovor na bazi tog referenduma.

Zatvoreni aerodromi

“Svi međunarodni letovi, bez izuzetka, iz Erbila i Sulaymaniyaha i prema njima ukidaju se od petka u 17 sati nakon odluke vijeća ministara i premijera Haidera al-Abadija”, rekla je direktorica aerodroma u Erbilu Talar Faik Saleh.

Iračka civilna avijacija, od koje zavisi saobraćaj u Kurdistanu, potvrdila je tu mjeru.

“Oba aerodroma bit će zatvorena u petak. Svi međunarodni letovi prema Erbilu i Sulaymaniyahu bit će otkazani”, kazao je visoki zvaničnik civilne avijacije u Bagdadu.

“Obavijestili smo sve strane kompanije i zato su najavile prekid letova. Što se tiče domaćih letova, odluka će biti donesena nakon petka”, dodao je on.

Veliki broj stranaca žurio je u četvrtak na aerodrom u Erbilu kako bi napustili grad iz straha da ostanu blokirani. Ti stranci ulaze u Kurdistan s vizom koju izdaju kurdske vlasti, a koju Bagdad ne priznaje te stoga ne mogu otputovati negdje drugdje u Iraku.

Izvor: Agencije