Glasnogovornik predsjednika Češke EU uporedio sa Trećim Rajhom

Ovčaček: Imperij odlučio da neće biti 'tuzemaka' (češkog ruma) za piće u protektoratu (Facebook)

Glasnogovornik češkog predsjednika Miloša Zemana u četvrtak je uporedio Evropsku uniju s Trećim Rajhom Adolfa Hitlera u kritici regulacije tog saveza o sigurnosti hrane kojom je zabranjen sastojak kojeg evropska agencija smatra opasnim po zdravlje.

Jiri Ovčaček tu je izjavu dao tokom osvrta na slučaj sastojka koji se nalazi u češkom alkoholnom piću na bazi krompira, lokalno poznatog pod nazivom „rum“, no koje se ne smije tako nazvati zbog zabrane EU-a kojom je utvrđeno da se to ime može koristiti samo za pića od šećerne trske od koje se pravi tradicionalni rum.

Piće „tuzemak“ koristi kemikaliju rum-eter koja daje umjetni okus tog pića, a Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) tvrdi kako je ona kancerogena, piše portal Prague.tv.

EFSA je donijela odluku da se korištenje tog sastojka treba ukinuti i od aprila 2015. postupno zamijeniti jer sadrži tvari koje oštećuju ćelije tijela.

Ovčaček je na svojoj Facebook stranici podijelio članak češkog informativnog portala, dodavši kako je „Imperij odlučio da neće biti ‘tuzemaka’ (češkog ruma) za piće u protektoratu“.

Riječ „Imperij“ u češkom kontekstu drugo je ime za Hitlerov Treći Rajh, dok je „protektorat“ referenca na naziv pod kojim je Češka bila poznata tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu.

Apsolutna neosjetljivost

Ovčaček je dodao kako takvo djelovanje od strane nekih u EU uništava njenu reputaciju.

„To pokazuje apsolutnu neosjetljivost Evropske komisije“, smatra glasnogovornik.

Njegovi komentari su već ranije dovodili do kontroverzi, poput napada na premijera Bohuslava Sobotku, neke njegove ministre, pa čak i na češke medije.

Češki predsjednik Zeman sebe predstavlja eurofilom i pobornikom federalnog uređenja EU-a, no iznosio je i proruske i protivimigrantske stavove, te radi na izgradnji odnosa s Kinom, što je u kontrastu s prozapadnjačkom vanjskom politikom Češke koju je uspostavio pokojni predsjednik Vaclav Havel.

Izvor: Agencije