Rouhani: Iran će ojačati svoje raketne sposobnosti

Hassan Rouhani, Iran
Hassan Rouhani je naveo da će Iran ojačati i zračne, kopnene i pomorske snage, neophodne za odvraćanje (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je u petak kako će Iran ojačati svoje raketne sposobnosti i neće tražiti dozvolu ni od jedne zemlje da to učini, kako su prenijele agencije.

On je obećao da će Iran nastaviti razvijati svoje kapacitete za balističke rakete, unatoč kritikama SAD-a i Francuske.

“Svidjelo vam se ili ne, ojačat ćemo naše vojne sposobnosti, koje su neophodne za odvraćanje”, rekao je Rouhani u Teheranu, u govoru povodom godišnjice izbijanja rata između Irana i Iraka, koji je trajao od 1980. do 1988. godine.

Iran će, naveo je, ojačati ne samo svoje raketne, već i zračne, kopnene i pomorske snage.

‘Nećemo pitati za dozvolu’

“Kada je riječ o obrani naše zemlje, nećemo nikoga pitati za dozvolu”, poručio je iranski predsjednik, kako prenosi Tanjug.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je donio odluku o tome hoće li povući SAD iz nuklearnog sporazuma, Rouhani je poručio kako Iran neće biti prva zemlja koja će prekršiti nuklearni sporazum postignut 2015. godine.

On je na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda kazao da će njegova zemlja “odlučno i nepokolebljivo” odgovoriti ako bilo koja od svjetskih sila prekrši nuklearni sporazum.

“Kršenjem međunarodnih obveza nova američka administracija samo uništava svoj kredibilitet”, rekao je on, ponovivši opredjeljenje Irana da ne planira razvijati nuklearno oružje.

On je, također, kritizirao Trumpov govor na Općoj skupštini UN-a, u kojem je ustvrdio da Iran izvozi nasilje i destabilizira Bliski istok.

“Iskreno, nuklearni sporazum s Iranom sramotan je za SAD. Vjerujte mi. Vrijeme je da nam se cijeli svijet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje prema ubijanju i uništenju”, rekao je Trump u govoru.

Macron: Sporazum iz 2015. nije dovoljan

Neki svjetski čelnici kritizirali su prvi Trumpov govor u UN-u.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također govorio na Općoj skupštini UN-a, branio je nuklearni sporazum s Iranom.

“Poništenje sporazuma bila bi strašna pogreška”, istaknuo je.

No, Macron je u srijedu kazao kako nuklearni sporazum zaključen 2015. godine s Iranom nije dovoljan, s obzirom na “razvoj stanja u regiji i rastući pritisak koji Iran vrši u regiji”.

“Treba nam sporazum iz 2015. godine. Je li taj sporazum dovoljan? Nije, s obzirom na razvoj stanja u regiji i rastući pritisak koji Iran vrši u regiji”, izjavio je on na susretu s novinarima, kako je prenijela Hina.

Francuski predsjednik citirao je i “povećanu aktivnost Irana na balističkom planu” i naglasio potrebu da se “razuvjeri države u regiji i SAD”.

‘Paket sankcija’ na balističke aktivnosti’

Po njemu bi na balističke aktivnosti trebalo staviti “paket sankcija”.

“I otvoriti raspravu o nuklearnoj energiji nakon 2025. godine te o ulozi Irana u regiji, jer su napetosti sve veće vezano uz aktivnost Hezbolaha i pritisak Irana na Siriju”.

“To sam predložio dvojici predsjednika, američkom i iranskom, i potrudit ću se postići sporazum na toj osnovi. Potreban nam je u regiji SAD, jer predvodi koaliciju u Siriji. Dakle, neophodno je postići sporazum i pokušat ću uvjeriti Trumpa da ne osuđuje taj sporazum, nego da ga dopuni tim točkama.”

“Ne isključujem nijedno korisno putovanje u tom kontekstu”, kazao je Macron.

Izvor: Agencije