Turska i SAD upozoravaju Kurde zbog referenduma

Irački Kurdi planiraju da 25. septembra održe referendum u tri pokrajine koje čine Irački Kurdistan (Reuters)

Bijela kuća je pozvala kurdske čelnike da povuku odluku o održavanju referenduma o nezavisnosti iračke autonomne regije Kurdistana, koji bi se trebao održati 25. septembra, ocjenjujući referendum smetnjom u nastojanjima da se porazi Islamsku državu. Turska je upozorila Kurde u Iraku da će “svakako platiti cijenu” zbog svog insistiranja da održe referendum.

“Zato pozivamo regionalnu vladu Kurdistana da odbaci referendum i uđe u ozbiljan i kontinuirani dijalog s Bagdadom, za koji su Sjedinjene Države opetovano isticale da su ga spremne olakšati”, izjavila je Bijela kuća.

Parlament iračke autonomne regije Kurdistana odobrio je u petak plan održavanja referenduma o nezavisnosti 25. septembra.

Vlada u Bagdadu protivi se referendumu, kao i susjedni Iran i Turska, strahujući da bi nezavisna kurdska država mogla raspiriti separatističke težnje među njihovim kurdskim stanovništvom.

‘Alarmantne izjave’

U saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova pozdravlja se glasanje iračkog parlamenta koji je kao neustavan odbacio kurdski referendum.

“Kurdska regija treba biti svjesna da će svakako morati platiti cijenu zbog insistiranja na svom pristupu o održavanju referenduma uprkos našim prijateljskim preporukama”, navodi se u saopćenju turskog ministarstva, bez daljeg objašnjenja.

U saopćenju se navodi da su “sve emocionalnije izjave” vođa iračkih Kurda u prilog nezavisnosti “alarmantne”.

Turska, koja ima veliku kurdsku populaciju na jugoistoku zemlje i bori se protiv kurdskih pobunjenika, ipak izgradila je bliske veze sa tom iračkom autonomnom oblasti, ali se protivi nezavisnoj kurdskoj državi.

Irački Kurdi planiraju da 25. septembra održe referendum u tri pokrajine koje čine Irački Kurdistan, ali i u drugim spornim teritorijama s većinskim kurdskim stanovništvom. Kurdistan je regija na sjeveru Iraka i ima autonomiju od 1991. Oružane snage te regije uključene su u ofanzivu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kurdi trebaju glasati ovog mjeseca o tome da li podržavaju nezavisnost za njihovu enklavu na sjeveru Iraka, što je korak ka njihovom dugogodišnjem snu o državi. Rezultat referenduma, na kome će gotovo sigurno pobijediti “Da” dalje će uzburkati i regiju gdje se i dalje vodi borba protiv ISIL-a, navodi agencija Beta.

Pobjeda “Da” na referendumu neće značiti da će odmah kurdska oblast steći nezavisnost pošto referendum nema pravnu snagu. Međutim, kurdski zvaničnici rekli su da će ga iskoristiti da izvrše pritisak na Iračku vladu u Bagdadu da pristupe pregovorima i ozvaniče njihovo stremljenje ka nezavisnosti.

Upozoravajući pozivi

Irački premijer nazvao je referendum neustavnim i upozorio na moguće nasilje na teritorijama na koje prava polažu i Kurdi i vlada u Bagdadu.

Uprkos pozivima iz Bagdada, SAD-a i drugih zemalja da odlože referendum, vlasti u iračkoj kurdskoj oblasti ne odustaju od planova za referendum o nezavisnosti 25. septembra. Neki zvaničnici u regionalnoj vladi iračkog Kurdistana smatraju to glasanje korakom na putu ka nezavisnoj državi.

Ukoliko bi na kraju kurdska oblast uspjela da se odvoji od Iraka, to bi predstavljalo najveće prekrajanje granica na Bliskom Istoku od formiranja Izraela 1948, navodi AP. Time bi se podijelio Irak, i odvojio dio veličine Švicarske, gdje ima znatnih naftnih resursa, i ostao bi ostatak zemlje sa arapskom populacijom podijeljenom izmedju šiitske većine i sunitske manjine.

Kurdska autonomna zona zvanično čini oko 10 posto iračke teritorije, i ima blizu tri miliona stanovnika, te blizu osam posto od 37 miliona u cijelom Iraku.

Izvor: Agencije