Minsk: Vojne vježbe defanzivne prirode

Moskva je navela kako oko 12.700 bjeloruskih i ruskih vojnika sudjeluje u Bjelorusiji u vježbi Zapad-2017 (EPA)

Bjelorusija je objavila da je pozvala predstavnike sedam zemalja regije, među kojima su baltičke zemlje te Poljsku i Ukrajinu da budu promatrači velikih vojnih vježbi koje ta zemlja izvodi zajedno s Rusijom.

“Bjelorusija je pozvala predstavnike Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Švedske, Norveške i Ukrajine da budu promatrači vježbi Zapad-2017 od 16. do 20. septembra”, navodi bjelorusko ministarstvo odbrane u priopćenju.

“Jučer je u Minsk stiglo po dvoje promatrača svake pozvane zemlje kako bi pratili vježbe koje su počele u četvrtak i trebaju završiti 20. septembra”, precizira se.

“Taj poziv je odgovor na nastojanje jačanja saradnje i dobrosusjedskog razumijevanja, kao i načela uzajamnosti, otvaranja i transparentnosti”, navodi se u saopćenju.

Moskva je navela kako oko 12.700 bjeloruskih i ruskih vojnika sudjeluje u Bjelorusiji u vježbi Zapad-2017, dok Litva i Estonija smatraju da će u tim vježbama sudjelovati 100.000 vojnika.

Vježbe su defanzivne prirode

U saopćenju ministarstvo odbrane je naglasilo da će one biti isključivo defenzivne i da neće biti usmjerene ni protiv koje zemlje.

Ali baltičke zemlje, Ukrajina i Poljska strahuju od te demonstracije sile ruske vojske i neki čak sumnjaju da je ona krinka kojom se prikriva invazija.

NATO mjesecima poziva Moskvu na transparentnost i ističe žaljenje što je organizacija bila pozvana poslati samo troje promatrača na dane otvorene za posjetitelje.

“Ti pozivi su nedovoljni da bi se postigla transparentnost koju traži Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi”, rekao je početkom septembra generalni sekretar sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

Izvor: Agencije