Republikanci traže kaznu za Kubu zbog akustičnih napada

State Department je objavio popise desetaka hotela, radnji i drugih poslovnih objekata za koje tvrdi da su povezani s kubanskom vojskom (Reuters)

Skupina republikanskih senatora zatražila je da Washington odgovori na navodni “akustični napad” na američko diplomatsko osoblje na Kubi protjerivanjem kubanskih diplomata i možda zatvaranjem američkog veleposlanstva u Havani.

State Department je u kolovozu objavio da su Amerikanci povezani s veleposlanstvom u Havani doživjeli zdravstvene posljedice izazvane nespecificiranim “incidentima”.

Navodno su ti napadi počeli još potkraj 2016. godine.

Nekim žrtvama trajno je oštećen sluh.

Kuba negira da je u to upletena.

Bez komentara Washingtona

State Department zahtjev još nije komentirao.

Mnogi republikanci zatražili su zbog toga da se zaustavi normalizacija odnosa s Kubom, koju je započeo bivši predsjednik Barack Obama.

Petorica republikanaca – senatori Tom Cotton, Richard Burr, John Cornyn, Marco Rubio i James Lankford, pozvali su pismom državnog tajnika Rexa Tillersona da podsjeti kubansku vladu na njezinu dužnost prema diplomatima.

“Nadalje, tražimo da odmah proglasite sve kubanske diplomate u SAD-u nepoželjnima i ako Kuba ne učini ništa, zatvorite američko veleposlanstvo u Havani”, poručili su republikanci.

Izvor: Agencije