Kurz: Odmah obustaviti pristupne pregovore s Turskom

Turska, Njemačka, Zastave, Zastava
Turska je u više navrata vršila pritisak na Njemačku da preda ljude za koje vjeruje da su umiješane u pokušaj puča (EPA)

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurz zatražio je u nedjelju, povodom turskog izdavanja upozorenja za putovanje u Njemačku, da se pod hitno obustave pristupni pregovori s Ankarom.

“Upozorenje za putovanje u Njemačku od Tuske je novi dokaz da se moraju odmah prekinuti pristupni pregovori s tom zemljom. Bilo bi pogrešno da se nastave pregovori s Turskom”, poručio je on u priopćenju, kako prenosi Tanjug.

Kurz je istaknuo da se Turska već godinama velikim koracima udaljava od Europe.

‘Što duže čekamo, više ćemo plaćati’

Od pokušaja puča prošle godine više od 100.000 osoba je uhićeno ili otpušteno, podsjetio je, dodajući da Turska time ne ispunjava prvi Kopenhaški kriterij, temelj za vođenje pregovora.

“Zbog toga ću se i dalje dosljedno zalagati za prekid pregovora i raduje me što sada postoji i promjena mišljenja od strane Martina Schulza i Sigmara Gabriela”, naglasio je Kurz.

On je podsjetio da prekid pristupnih pregovora znači da Europska unija Turskoj više ne bi davala pretpristupnu pomoć, koja je određena u ukupnoj visini od 4,4 milijardi eura.

“Što duže čekamo, to ćemo više novca plaćati Turskoj”, naglasio je Kurz.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu upozorenje za putnike koji žele posjetiti Njemačku, savjetujući im oprez, zbog jačanja rasizma u toj zemlji pred izbore, protuturskih osjećaja i navodne potpore, kako navode, terorističkim skupinama.

“Politički čelnici u Njemačkoj grade predizborne kampanje na protuturskim temeljima i blokiraju naše pridruživanje EU”, navodi se u priopćenju.

‘Jačanje desnice i rasističke retorike’

Ministarstvo upozorava da je Njemačka “neko vrijeme pod utjecajem jačanja krajnje desnice i čak rasističke retorike”.

Tvrde i da se u Njemačkoj ne može obratiti sudu zbog “ksenofobije i rasizma”.

Ankara, uz to, optužuje da je Njemačka pružila utočište skupinama koje naziva terorističkima, posebice Radničkoj stranci Kurdistana i pokretu imama Fethullaha Gulena.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se nedavno u TV debati s protukandidatom za Martinom Schulzom iz Socijaldemokratske partije Njemačke prvi put otvoreno zauzela za potpuni prekid pregovora s Turskom o članstvu u EU.

Izvor: Agencije