Demokrate žele znati koliko vlada troši na Trumpa

Trump je najavio kandidaturu na narednim izborima prvi dan nakon što je stupio na dužnost (AP)

Dok se američki predsjednik Donald Trump odmara u svom golf-klubu u New Jerseyju, demokratski zastupnici ponovno pokušavaju doznati koliko novca federalna vlada troši na njegove tvrtke.

Demokratski članovi parlamentarnog Odbora za nadzor zatražili su od ministarstava da im do 25. kolovoza dostave informacije o svojim troškovima vezanim za Trumpa, prenosi AP.

“Američki narod zaslužuje znati kako se troše dolari koje daju za porez, uključujući visinu federalnih fondova koji se izdvajaju za privatne kompanije u vlasništvu predsjednika i svrhu tih rashoda”, navodi se u pismu zastupnika.

Zastupnici su takav zahtjev uputili i ostalim ministrima u vladi, a traže dokumenta o svim uplatama ministarstava Trumpovoj organizaciji ili bilo kom poduzeću u kojem Trumpova organizacija ima vlasnički udio.

Trump obilazio rezidencije

Trump je objekte koji su u njegovom osobnom vlasništvu posjetio 48 puta otkako je inauguriran za predsjednika, navodi američka agencija.

AP napominje da je većina američka predsjednika za vrijeme svog mandata održavala i posjećivala svoje kuće, ali ističe da se Trumpov slučaj razlikuje po tome što su njegove rezidencije dio njegove poslovne imperije.

To znači da, kada ministarstva obrane i unutarnje sigurnosti troše novac na putovanja i zaštitu predsjednika prilikom njegovih odlazaka u svoje rezidencije, izvjesna količina poreznih sredstava odlazi u blagajnu Trumpove organizacije, zaključuje američka agencija.

Izvor: Agencije