Kuvajt i SAD jačaju napore za rješenje zaljevske krize

Ni dva mjeseca nakon što su četiri arapske zemlje uvele sankcije Kataru, nema konkretnijih pomaka ka rješenju krize (Reuters)

Kuvajtski i američki diplomatski napori za rješenje zaljevske krize se intenziviraju.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova danas će dostaviti pismene poruke emira te zemlje Omanu, Bahreinu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a nakon jučerašnjih sastanaka u Saudijskoj Arabiji i Egiptu u vezi s krizom u Zaljevu. Kuvajt je, inače, glavni posrednik u tom sporu.

Istovremeno, večeras će u Dohu stići dvojica izaslanika State Departmenta za Zaljev, penzionisani general američkih marinaca Anthony Zinni i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Timothy Lenderking, koji su ranije, tokom sastanka s kuvajtskim zvaničnicima, naglasili podršku njihovim posredničkim naporima.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su veze sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava “terorizam”, što Doha odlučno negira.

Ni dva mjeseca nakon što su te četiri arapske zemlje uvele sankcije Kataru, nema konkretnijih pomaka ka rješenju krize.

„U koordinaciji sa američkim izaslanicima, ova zemlja se sprema za pokretanje neposrednog dijaloga. Pitanje je hoće li uspjeti u tome. Nije otkriven sadržaj poruka kuvajtskog emira. Razgovarali smo s diplomatskim i medijskim izvorima ovdje u Kuvajtu. Čini se da je u tim porukama poziv na dijalog“, javlja reporter Al Jazeere Sa'd al-Saidi.

Izvršiti pritisak na terenu

Američki državni sekretar Rex Tillerson poslao je dvojicu izaslanika i poručio kako je cilj tog poteza izvršiti pritisak na terenu.

Izaslanici State Departmenta dolaze u vrijeme kada kuvajtski emir šalje poruke na adrese koje će i američki izaslanici posjetiti. Njih dvojica će danas iz Kuvajta krenuti ka Dohi, a odatle u Emirate i Saudijsku Arabiju.

Planirano je da turneja obuhvati i Oman, Bahrein i Egipat, sve zemlje kojima je kuvajtski emir poslao poruke.

To znači da će kuvajtski poziv na dijalog pratiti američki pritisak da se suprotstavljene strane dovedu za pregovarački stol.

Izvor: Al Jazeera