Pervez Musharraf zvanično proglašen bjeguncem

Pervez Musharraf je 2013. godine optužen za ubistvo Benazir Bhutto (EPA)

Sud za borbu protiv terorizma Pakistana u četvrtak je zvanično proglasio bivšeg predsjednika te zemlje Perveza Musharrafa bjeguncem, na suđenju u odsustvu za ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, saopćio je sudski zvaničnik i naveo da je sud naredio konfiskaciju Musharaffove imovine.

Musharraf je 2013. godine optužen za ubistvo Bhutto, koje se dogodilo 2007. godine, ali se nalazi u dobrovoljnom egzilu u Dubaiju, od kada mu je ukinuta zabrana putovanja tri godine kasnije.

Prema navodima sudskog zvaničnika, koji nije imenovan, Musharraf je “pobjegao”, prenio je AFP.

Policijaci proglašeni krivim

Sud je oslobodio petericu muškaraca koji su optuženi da su talibanski ekstremisti umiješani u zavjeru za ubistvo Benazir Bhutto, prve premijerke u muslimanskom svijetu, kazao je zvaničnik.

Sud je odlučio i da su dvojica policajaca kriva za loše postupanje na licu mjesta, rekao je zvaničnik i naveo da je svaki od njih osuđen na 17 godina zatvora i novčanu kaznu od po 4.700 dolara.

To su prve presude u slučaju, donijete skoro 10 godina nakon ubistva Bhutto u samoubilačkom bombaškom napadu i napadu pištoljem tokom skupa u Rawalpindiju. 

Izvor: Agencije