Razdor između muslimana i Austrijanaca

Samo jedna trećina muslimana je reklo da u posljednjih 12 mjeseci nije bilo suočeno ni sa jednim oblikom diskriminacije (AP)

Razdor između muslimana i ostatka stanovništva Austrije je veće nego u drugim zemljama, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije ili Švicarske, pokazuje studija provedena u ovim državama.

Pravno gledano oko 700.000 muslimana, koliko se procjenjuje da živi u Austriji, uživa sva prava, jer je ta vjerska zajednica pravno na istom nivou kao kršćanska crkva.

Međutim, de facto postoji razdor između muslimana i ostatka stanovništva u svakodnevnici, ukazuje se u istraživanju njemačke Bertelsmann fondacije.

U nijednoj od ostalih pet država, koje su analizirane, muslimani nailaze na takvo odbijanje.

Ne žele da imaju muslimane kao komšije

Čak 28 posto građana Austrije druge vjere ne žele da imaju muslimane kao komšije. U drugim zemljama obuhvaćene studijom postotak se kreće između 14 i 19 posto.

Zato i ne čudi što se u Austriji muslimani osjećaju diskriminiranim, prenosi Tanjug. Samo jedna trećina muslimana je reklo da u posljednjih 12 mjeseci nije bilo suočeno ni sa jednim oblikom diskriminacije. U Njemačkoj i Švicarskoj taj broj je duplo veći.

U Austriji, muslimani, među kojima prednjače oni turskog porijekla, više nego u drugim zemljama, drže se međusobno i odvojeno žive od ostalih.

Tako jedna trećina kaže da rijetko, pa čak i nikako u slobodno vrijeme ima kontakt sa ljudima druge vjere. U Njemačkoj to kaže samo 22 posto, a u Švicarskoj svega 13 procenata.

Izvor: Agencije