Gabriel: Ovakva Turska neće nikad ući u EU

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Predsjednik
Turski predsjednik bi se trebao sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel izjavio je da Turska nikad neće postati članica Europske unije sve dok njome vlada Recep Tayyip Erdogan, optuživši turskog predsjednika da ne shvaća ozbiljno pristupne pregovore s EU-om.

“Jasno je da u ovom stanju Turska nikad neće postati članica EU-a. Ne zato što ih mi ne želimo, već zato što se turska Vlada i Erdogan brzo udaljavaju od svega za što se zalaže Europa”, rekao je Gabriel u intervjuu nemačkom Bildu, kako prenosi Tanjug.

Na pitanje bi li preporučio njemačkim državljanima da putuju u Tursku, on je rekao da se “to sada ne može učiniti mirne savjesti”.

Zategnuti odnosi

Njemačko-turski odnosi postali su zategnuti nakon uhićenja dvoje njemačkih novinara i aktivista u Turskoj, a dodatno su zaoštreni nakon što je Erdogan pozvao Turke u Njemačkoj da bojkotiraju stranke vladajuće koalicije na izborima u rujnu.

Turski ministar za Europu Omer Celik optužio je njemačkog ministra vanjskih poslova da govori kao “rasist i ekstremni desničar”.

“Gabriel ne daje originalne izjave. On govori kopirajući ekstremne desničare i rasiste“, naveo je Celik, kako su prenijele agencije.

U nizu žestokih poruka na Twiteru, Celik je Gabriela okrivio i da se ponaša kao austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, koji je, po njegovim riječima, “simbol rasističke i antimigrantske politike”.

Njemački ministar vanjskih poslova ranije ovog tjedna osudio je “miješanje” Erdogana u njemačku izbornu kampanju.

Izvor: Agencije