Poziv na intervenciju EU-a zbog diskriminacije katarskih hodočasnika

Traži se pritisak na saudijske vlasti (Reuters)

Euromediteranski opservatorij za ljudska prava pozvao je izaslanika Evropske unije za promoviranje vjerskih sloboda izvan Unije da intervenira kod Saudijske Arabije da povuče svoje zahtjeve postavljene državljanima Katara koji žele obaviti hadž ove godine.    

Opservatorij, čije se sjedište nalazi u Ženevi, pozvao je evropskog izaslanika da se uključi u ovo pitanje u cilju okončanja krize s katarskim hadžijama, kao i da izvrši pritisak na saudijske vlasti da prestanu instrumentalizirati obred hadža za ostvarivanje političkih interesa i da ne postavljaju uvjete katarskim hadžijama.  

Opservatorij ističe da su saudijske vlasti, u svjetlu političke krize između tri zaljevske države i Katara, nametnule nova ograničenja katarskim hadžijama. Državljanima Katara koji ove godine žele obaviti hadž ulazak u Kraljevinu dozvoljen je samo ako putuju iz Dohe i lete avionima saudijske aviokompanije.   

Diskriminatorski tretman

Ovakvi uvjeti se kose s principima Evropske unije i porukom evropskog izaslanika zasnovanoj na garantiranju slobode obavljanja vjerskih obreda, potvrdila je ova organizacija za ljudska prava.    

Također naglašava kako je važno da evropski izaslanik intervenira u komunikaciji između strana uključenih u ovo pitanje u cilju okončanja ovakvog diskriminatorskog tretmana prema katarskim hadžijama te kako bi se garantiralo da se obred hadža drži dalje od političkih prepucavanja. 

Organizatori hadža iz Katara izvinili su se jer nisu u stanju organizirati put za ovu godinu zbog brojnih ograničenja koje je postavila Saudijska Arabija, između kojih je i zabrana katarskoj aviokompaniji da direktno prevozi hadžije u Džedu i Medinu, pored toga da katarska delegacija za hadž nije prisutna u Svetoj zemlji te da nema katarskog konzulata u Džedi.    

Izvor: Al Jazeera