Iran i Saudijska Arabija planiraju diplomatske posjete

Prema Zarifovim riječima, najava mogućeg povlačenja velikih evropskih kompanija iz saradnje sa Iranom nije u skladu sa obećanjem EU-a (Reuters)

Iran i Saudijska Arabija uskoro će razmijeniti diplomatske posjete, objavio je Teheran u srijedu, što je znak poboljšanja odnosa između ta dva regionalna rivala, koji su prošle godine prekinuli diplomatske veze.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif otkrio je za iransku studentsku novinsku agenciju ISNA kako bi se posjete mogle dogoditi nakon hodošašća u Meki, u prvoj sedmici septembra.

“Za ovo putovanje su odobrene vize za obje strane”, rekao je Zarif ISNA-i.

Zatvoreno diplomatsko predstavništvo

“Čekamo da se naprave posljednji koraci kako bi diplomati dvije države mogli napraviti inspekciju svojih ambasada i konsulata”, dodao je.

Odnosi Irana i Saudijske Arabije na najnižem su nivou u nekoliko godina i zemlje se međusobno optužuju za potkopavanje regionalne sigurnosti i davanje podrške neprijateljskoj strani u Siriji, Iraku i Jemenu.

Iranski demonstranti su u januaru 2016. godine krenuli na saudijsku ambasadu u Teheranu, nakon što je u Saudijskoj Arabiji ubijen istaknuti šiitski imam, nakon čega je Rijad zatvorio svoje diplomatsko predstavništvo.

Podrška Iranu bila je jedan od glavnih razloga zašto su Saudijska Arabija i druge arapske vlade prekinule su odnose s Katarom.

Iran optužuje Rijad da stoji iza krvavih napada 7. juna u Teheranu, za koje je odgovornost preuzela oružana grupa Islamska država Irak i Levant.

Hiljade Iranaca na hadžu

Tada je ubijeno najmanje 18 ljudi, a više od 40 je povrijeđeno.

Rijad odbacuje te optužbe. 

Trenutno se u Saudijskoj Arabiji nalazi nekoliko hiljada iranskih hodočasnika na hadžu.

Izvor: Agencije