Mattis smiruje saveznike na Bliskom istoku i u Ukrajini

Mattis će posjetiti Jordan, Tursku i Ukrajinu (EPA)
Mattis će posjetiti Jordan, Tursku i Ukrajinu (EPA)

Američki ministar odbrane Jim Mattis iduće sedmice otputovat će na Bliski istok i u istočnu Evropu kako bi uvjerio američke saveznike da su im i dalje predani uprkos dvosmislenim porukama predsjednika Donalda Trumpa.

Mattis će posjetiti Jordan, Tursku i Ukrajinu kako bi razgovarao o borbi protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) i poručio da Washington neće tolerirati rusku aneksiju istočne Ukrajine. 

Taj penzionisani general marinaca već je navikao na ulogu smirivanja tradicionalnih američkih saveznika koji su zabrinuti zbog Trumpovih često oštrih komentara o geopolitici. 

“Nema nikoga u administraciji, možda uz iznimku potpredsjednika Mikea Pencea, ko mora preuzimati više odgovornosti zbog Trumpove retorike od Mattisa”, smatra Joshua Walker, bivši američki diplomata i trenutni saradnik Njemačkog Marshallovog fonda.

Trump je ranije ovog mjeseca rekao da nije isključena vojna opcija za rješavanje krize u Venecueli kojom vlada politički i ekonomski haos. Pentagon je nekoliko sati nakon te objave javno obznanio da nije dobio nikakve naredbe vezane za tu južnoameričku državu, čime je neznatno smanjio tenzije. 

Mattisove umirujuće poruke

Mattis je prošlog vikenda uz američkog državnog sekretara Rexa Tillersona poslao pomirujuću poruku Sjevernoj Koreji, objavljenu u Wall Street Journalu, nakon što je Trump Pjongjangu obećao “vatru i bijes” ukoliko napadne Sjedinjene Države.

Mattis i Tillerson su napisali kako Sjedinjene Države “nemaju interesa u promjeni režima ili ubrzanom ujedinjenju Koreja”, čime su odgovorili na strahove Sjeverne Koreje da Washington planira smijeniti njeno vodstvo. 

“Zasigurno je istinito da ako do neke razine proučite Mattisa i Tillersona koji mnogo putuju, da su obojica oni koji objašnjavaju i ljudi koji mogu ublažiti stvari i uvjeravati”, istaknuo je Anthony Cordesman iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Mattis je bio na čelu Centralne komande američke vojske od 2010. do 2013., pa mu strani čelnici vjeruju, pogotovo na Bliskom istoku, naglašava Cordesman.

Mattis je ranije ovog mjeseca posjetio Irak i završio na naslovnicama medija zbog svoje izjave da američka vojska nije tamo da bi “otela nečiju naftu”. 

To je bio pokušaj smirivanja iračke zabrinutosti nakon što je Trump, referirajući se na američku invaziju Iraka iz 2003. godine, u januaru poručio zaposlenicima CIA-e: “Trebali smo zadržati naftu. Ali dobro. Možda ćete imati još jednu šansu”. 

Trump je uznemirio i saveznike iz NATO-a zahtijevajući da povećaju svoja izdvajanja za odbranu i tražeći poboljšanje odnosa s Rusijom.

Oružje Ukrajini

Na putovanju koje započinje ovog vikenda Mattis će prvo posjetiti Ukrajinu, što će biti prva posjeta američkog ministra odbrane toj državi od 2007. godine. Tamo će pokušati uvjeriti Kijev da su Sjedinjene Države i dalje predane vraćanju ukrajinske suverenosti nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim. 

Tillerson je u junu izjavio da Trumpova administracija ne želi biti “vezanih ruku” zbog sporazuma iz Minska iz 2015. kojim se htjelo zaustaviti sukobe u Ukrajini, što je pokrenulo mnoga nagađanja.

Taj sporazum Rusije i Ukrajine poziva na primirje, povlačenje teškog naoružanja s prvih linija, te ustavnu reformu koja bi istočnoj Ukrajini dala veću autonomiju.

Iako nije bliska američka saveznica, Ukrajina računa na američku podršku protiv Rusije otkad je prozapadna vlada nakon uličnih demonstracija 2014. preuzela vlast od proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. 

Trumpovi prošlogodišnji komentari tokom predsjedničke kampanje, od hvaljenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, sumnji da će priznati Krim kao dio Rusije i poziva na ukidanje sankcija Rusiji, izazvali su strahove u Kijevu da će poboljšanje američko-ruskih odnosa ići na njihovu štetu. 

Pentagon danas čeka odobrenje Bijele kuće za prijedlog da u Ukrajinu pošalje “odbrambeno” oružje, uključujući i protutenkovske rakete, otkriva američki zvaničnik.

Michael Carpenter, bivši zamjenik pomoćnika ministra odbrane za tu regiju, tvrdi da je putovanje u Ukrajinu važno jer će Kijevu poslati signal da SAD i dalje stoji uz njega, a slanje oružja će biti dodatni znak. 

“Mattis vjeruje da je ovo sigurnosno pitanje koje nije samo vezano za Evropu, nego za međunarodne norme, suverenitet i teritorijalni integritet”, ističe Carpenter. 

Saradnja sa Turskom

Pentagon je objavio da će Mattis na putu naglasiti i američku predanost Turskoj i pomoći Ankari oko njenih “legitimnih sigurnosnih briga – uključujući i borbu protiv Kurdistanske radničke stranke (PKK)”.

No Mattis će u Turskoj morati razgovarati i o tačkama razilaženja u stajalištima, poput Pentagonove odluke da naoruža kurdske borce YPG-a radi borbe za oslobođenje sirijskog grada Raqqe, samozvane prijestolnice ISIL-a u toj zemlji. 

Ankara smatra YPG, koji se bori unutar šire koalicije koju podržava SAD, sirijskim produžetkom PKK-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump dodatno je pojačao retoriku protiv Sjeverne Koreje. Upozorio je Pjongjang da će ih, ispale li rakete prema američkom teritoriju Guamu, kako su najavili, zadesiti nešto što svijet dosad nije vidio. Prethodno je upozorio da bi na sjevernokorejske prijetnje mogao odgovoriti “vatrom i bijesom”.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO