Raste broj beskućnika u Los Angelesu

Glavni uzroci beskućništva su mala ponuda stanova za izdavanje u dijelovima grada gdje je stopa siromaštva visoka (Reuters)

Broj beskućnika u Sjedinjenim Državama je opao za tri posto između 2015. i 2016. godine, ali 13 država i glavni grad Washington bilježe povećanje.

Kalifornija je među državama s najvećim brojem beskućnika u zemlji.

U toj državi, u okrugu Los Angeles, zabilježeno je povećanje broja beskućnika od 23 posto.

Iako su birači odobrili povećanje poreza na promet u cilju borbe protiv beskućništva, mnogi građani kažu da je potrebno učiniti više, prenosi Glas Amerike.

“Primjećujemo da se sve brže povećava broj beskućnika u Los Angelesu”, kaže Peter Lynn iz Ureda za pomoć beskućnicima u tom gradu.

Mala ponuda stanova

Aktivisti navode da su glavni uzroci beskućništva mala ponuda stanova za izdavanje u dijelovima grada, gdje je stopa siromaštva već visoka.

“Dok je ekonomija u usponu, više je novca na tržištu za iznajmljivanje stanova i zbog toga kirije rastu po 100 ili 200 dolara, ali ničiji prihod ne ide ukorak s time”, kaže on.

“Bogati su sve bogatiji, dok srednja klasa nestaje”, kaže aktivista Tanya Tull.

Venice, priobalno naselje u Los Angelesu, mjesto je gdje se mogu vidjeti kampovi beskućnika i kuće koje vrijede više miliona dolara.

“Stanovnici pronalaze beskućnike koji vrše nuždu u njihovim dvorištima. Grad mora učiniti više da pruži usluge beskućnicima koji su u najtežoj situaciji. Također, mora učiniti više da pruži usluge stanovnicima koji investiraju”, smatra William Hawkins iz Odbora za beskućnike u Venicu.

Izgradnja novih domova

Jedan pristup koji su usvojili Los Angeles i gradovi širom zemlje je model “Prvo smještaj”, u okviru kojeg se beskućnicima osigurava smještaj bez preduslova, poput pohađanja časova o roditeljstvu ili zahtijeva da nisu narkomani ili alkoholičari.

“Ljudskom umu je potreban dom, siguran prostor i zato moramo razviti inovativan pristup za stvaranje takvih sigurnih prostora koje ljudi mogu kontrolirati”, smatra Tanya Tull.

“Smjestite ih u domove i potom osmislite njegu. Posjete kući i menadžment pojedinih slučajeva, kao i zdravstvena i mentalna njega”, ističe Tessa Madden Storms iz organizacije PATH.

To je vrsta rješenja, za koju se Los Angeles nada da će je moći proširiti – izgradnja novih domova i pretvaranje postojećih zgrada u trajni stambeni prostor za beskućnike.

Izvor: Agencije