Pakistanski premijer podnio ostavku nakon suspenzije

Sharif je konstantno negirao da je učinio bilo šta protuzakonito (EPA)

Pakistanski premijer Nawaz Sharif je podnio ostavku nakon što ga je Vrhovni sud diskvalificirao poslije istrage navoda o korupciji.

Presuda je uslijedila nakon istrage finansijskog stanja njegove porodice poslije objave Dosjea Panama koji povezuje Sharifovu djecu s offshore kompanijama.

Presuda je objavljena u jeku pojačanih mjera sigurnosti u Islamabadu, prenosi Fena.

Sharif je konstantno negirao da je učinio bilo šta protuzakonito.

Iz ureda Sharifa je saopćeno da je on odstupio sa pozicije premijera u skladu sa presudom nedugo nakon odluke Vrhovnog suda.

“Odmah nakon presude Vrhovnog suda, Muhammad Nawaz Sharif je podnio ostavku na poziciju premijera”, navodi se u saopćenju. “Sve pravne i ustavne opcije će biti provedene u vezi naših veoma ozbiljnih različitosti sa presudom”. 

Presudu je jednoglasno donijelo petočlano sudsko vijeće u sudnici koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Jedan od sudija Vrhovnog suda, Ejaz Afzal Khan, izjavio je da Sharif “više nije podoban da bude pošten član parlamenta”, javlja Reuters.

Oštre mjere

Odluka vijeća nije iznenađujuća, uzimajući u obzir da su pravni stručnjaci i lideri opozicije očekivali oštre mjere protiv Sharifa i članova njegove porodice.

Presuda je uslijedila nakon istrage o imovini porodice pakistanskog premijera. U aferi Dosje Panama procurili su podaci da je njegov najstariji sin Hussein Nawaz vlasnik nekoliko offshore kompanija.

Hussein Nawaz je tada priznao da posjeduje offshore kompanije, navodeći da je koristio legalan novac za poslove u inostranstvu.

Ovo nije prvi put da sud u Pakistanu diskvalificira izabranog premijera.

Pakistan, zemlja od 200 miliona ljudi koja posjeduje nuklearno oružje, kroz historiju je više puta zbacivala civilne vlade vojnim pučevima ili pravnim procedurama.

Stručnjaci upozoravaju da bi uklanjanje Sharifa moglo konsolidirati vojnu kontrolu nad vanjskom i unutrašnjom politikom zemlje.

Izvor: Agencije