Schulz za kažnjavanje onih koji neće izbjeglice

Martin Schulz: Kao budući kancelar, stavit ću veto na bilo koji budžet EU-a koji nije temeljen na načelima solidarnosti (EPA)

Sredstva iz fondova Europske unije trebaju se davati na temelju načela “solidarnosti”, poručio je čelnik njemačke oporbe Martin Schulz, naznačivši da bi zemlje središnje i istočne Europe, koje odbijaju primati izbjeglice i migrante, trebale dobivati manje od Bruxellesa.

“Nema izbjegličke krize u Europi, mi smo bogat i velik kontinent i samo trebamo razborito raspodijeliti izbjeglice. Ono što imamo je kriza solidarnosti”, napisao je Schulz na Facebooku.

“Ima zemalja koje kažu ‘da’ Europi kada nešto dobivaju, a kažu ‘ne’ kada bi trebale nešto učiniti, primjerice prihvatiti izbjeglice. To mora stati. Kao kancelar stavit ću veto na bilo koji proračun EU-a koji nije temeljen na načelima solidarnosti”, dodao je Schulz, socijaldemokratski kandidat za njemačkog kancelara na parlamentarnih izborima u rujnu.

Optuženi za sebičnost

U lipnju je Europska komisija pokrenula pravni postupak protiv Poljske, Češke i Mađarske zato što odbijaju prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke u okviru sporazuma o podjeli tereta iz 2015. godine.

Bivši talijanski premijer Matteo Renzi prošle je godine bio među prvima koji su optužili kolege iz središnje i istočne Europe za sebičnost u izbjegličkoj krizi i zaprijetio rezanjem sredstava iz EU fondova za te zemlje.

“Ako ne pokazujete solidarnost oko migracija, mislim da je potpuno legitimno da veće zemlje ne pokažu solidarnost u davanjima (proračunu EU-a)”, rekao je Renzi. 

Izvor: Agencije