SAD uveo sankcije pojedincima i grupama u Iranu

Odluka je donijeta dan nakon što je Trumpova administracija potvrdila Kongresu da Iran tehnički sprovodi dogovor o nuklearnom sporazumu (Arhiva)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je nove sankcije protiv 18 iranskih pojedinaca, grupa i mreža zbog, kako je navedeno, iranskog balističkog raketnog programa i podsticanja regionalnih tenzija.

Odluka je donijeta samo dan nakon što je Trumpova administracija potvrdila Kongresu da Iran tehnički sprovodi dogovor o nuklearnom sporazumu i može i dalje da “uživa” u ublažavanju sankcija, prenio je AP.

Na udaru novih sankcija koje znače zamrzavanje imovine i sprječavanje Amerikanaca da posluju sa njima, našlo se sedam grupa i pet osoba koje su navodno pomagale iranskoj Revolucionarnoj gardi, kao i dvije grupe koje su povezane sa iranskim raketnom programom.

Raketni program

Sankcijama podliježu i transnacionalne kriminalne grupe sa sjedištem u Iranu i tri osobe koje imaju veze sa njima.

Iranski parlament izglasao je ranije da će hitno raditi na izradi zakona kojim bi se omogućilo povećanje fonda za raketni program i Revolucionarnu gardu, kao odgovor na “avanturizam” Washingtona u regiji.

Većina iranskih poslanika usvojila je prijedlog zakona “kako bi se suprotstavili terorističkim i avanturističkim akcijama SAD-a u regiji”, objavila je iranska stranica Misan Online, prenio je AFP.

Predloženim zakonom, predviđa se izdvajanje dodatnih 260 miliona američkih dolara za zajedničke oružane snage, odnosno za razvoj raketnog programa i ista suma za inostrano krilo Revolucionarne garde, koje djeluje u Siriji i Iraku.

Agencija AP prenosi da će detalji zakona biti razrađeni u parlamentu u narednih nekoliko sedmica, nakon čega će biti poslan na ratifikaciju u Vijeće Garde, kao i svi iranski zakoni.

Izvor: Agencije