Završeni razgovori Tillersona i čelnika država Zaljeva

Tillerson je boravio u zaljevskim državama četiri dana (Reuters)

Američki državni sekretar Rex Tilerson završio je višednevne razgovore sa stranama uključenim u krizu u Zaljevu.

U Dohi je razgovarao sa katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Američki šef diplomatije jučer je u Džedi razgovarao sa zvaničnicima četiri zemlje koje su uvele blokadu Kataru.

Tillerson je održao više sastanaka i sa zvaničnicima Kuvajta, zemlje koja posreduje u pokušaju pronalaska mirnog rješenja krize.  

U saudijskom gradu Džedi susreo se s ministrima vanjskih poslova četiri zemlje koje su uvele blokadu Kataru, javlja reporter Al Jazeere Haithem Abu Saleh.

“Prema dostupnim podacima, strane su razmijenile informacije i iznijele stavove o rješavanju zaljevske krize. Ipak, zvaničnih saopćenja o detaljima sastanka u Džedi nije bilo. Nakon posjete američkog državnog sekretara regiji, ostaje nam da sačekamo zvanična saopćenja američkog Ministarstva vanjskih poslova i ostalih zvaničnika američke administracije. Tek tada ćemo imati jasnu informaciju u kojoj mjeri je uspio ovaj proces podrške posredničkoj ulozi Kuvajta u rješavanju zaljevske krize.” 

Bez brzog rješenja

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra javlja da zvaničnici ne očekuju brzo okončanje krize.

„Katarski ministar vanjskih poslova i kuvajtski posrednik naizgled su razmatrali nove ideje koje bi mogle biti okvir za dogovor u budućnosti, ali rečeno nam je da on neće biti postignut uskoro“, javlja Ahelbarra.

„Tillerson je otputovao iz Dohe, ali zvaničnici katarske vlade i dalje ne žele pregovarati osim ako se ne ukine blokada. Istovremeno, otvoreni su za bilo šta što se ne smatra kršenjem njihovog suvereniteta.“

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat početkom prošlog mjeseca prekinuli su diplomatske odnose i uveli sankcije Kataru.

Četiri države optužuju Katar da finansira “terorizam”, što Katar opovrgava kao “neosnovanu” optužbu.

Ove države su 22. juna izdale listu od 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje medijske grupe Al Jazeera, kao preduslov za ukidanje sankcija.

Doha je odbila ove zahtjeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije