Kriza u Zaljevu: Turska šalje vojsku u Katar

Zakon usvojen u pokušaju da se podrži Katar usred blokade u kojoj se našao (Reuters)

Turski parlament usvojio je zakon koji će omogućiti raspoređivanje vojnika u tursku bazu u Kataru.

Zakon je usvojen glasovima 240 poslanika, uglavnom vladajuće AK Partije i opozicione MHP, a u pokušaju da se podrži Katar usred blokade u kojoj se našao.

Prema saznanjima Al Jazeere, ovaj zakon trebao je biti ratificiran nešto kasnije, ali zbog trenutne situacije u Zaljevu, Turska je ubrzala njegovu ratifikaciju.

Nakon usvajanja, nacrt treba potvrditi predsjednik Republike, a stupit će na snagu nakon objavljivanja u službenim novinama.

U međuvremenu, kuvajtski emir, šeik Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah stigao je u katarsku prijestolnicu Dohu nakon kratke posjete Dubaiju, kako bi nastavio razgovore o rješavanju krize u Zaljevu. On je ranije u utorak razgovarao sa saudijskim kraljem Salmanom.

Šef iranske diplomatije Javad Zarif boravi u zvaničnoj posjeti Turskoj. On je ranije kazao da se u regiji događaju zabrinjavajuće stvari i kako Iran u tom kontekstu mora voditi bliske konsultacije sa Turskom.

U okviru zvanične posjete Zarif će se u Ankari sastati sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, a primit će ga i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U međuvremenu, Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su svojim građanima da izražavaju naklonosti prema Kataru, a oni koji se na to ogluše mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 godina i novčanom kaznom od najmanje 136.000 dolara, objavili su u srijedu list Gulf News i televizija Al-Arabija.

“Stoga će odlučna akcija biti poduzeta protiv bilo koga ko pokaže simpatije ili bilo koju vrstu pristranosti prema Kataru, ili prema bilo kome ko se protivi poziciji Ujedinjenih Arapskih Emirata, bez obzira da li to bilo na društvenim mrežama ili u bilo kojem obliku pisane, vizualne ili verbalne forme”, rekao je državni tužilac Hamad Saif al-Shamsi, prenose mediji.

Vlasti Abu Dhabija zadužene za naftne terminale smanjile su restrikcije o kargu koji dolazi i odlazi za Katar, javio je Reuters.

Sada se navodi da je svim plovilima s katarskom zastavom i plovilima koja su u vlasništvu Katara, ili kojima upravlja ta država, zabranjeno pristati na naftne terminale.

Ranije se to odnosilo i na plovila koja dolaze ili odlaze za Katar.

Ponuda turskih izvoznika

Francuska je zatražila od Katara da odgovori na pitanja susjeda.

Christophe Castaner, glasnogovornik Vlade Francuske, kazao je da njegova zemlja ne zauzima ničiju stranu u krizi u Zaljevu, ali je istakao da “Katar mora potpuno transparentno i precizno odgovoriti na pitanja koja su jasno postavili susjedi te zemlje”.

U međuvremenu, turski izvoznici su kazali da su spremni udovoljiti potrebama Katara za namirnicama i vodom.

Mehmet Bujukeksi, predsjednik Udruženja turskih izvoznika (TIM) kazao je da su izvoznici spremni da popune praznine na tržištu hrane u Kataru, nastale nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija prekinuli trgovinske veze s Katarom.

Njemački ministar vanjskih poslova pozvao je zaljevske zemlje da nesporazume riješe dijalogom.

Nakon sastanka sa saudijskim kolegom, Sigmar Gabriel istakao je da je naišao na razumijevanje saudijske strane da već ionako tešku situaciju u regiji ne treba dodatno pogoršavati.

“Kao Evropljani, smatramo da moramo razgovarati i o drugim teškim temama, poput stanja ljudskih prava. Vjerujemo da nas politika direktne konfrontacije sa Iranom neće dovesti do boljeg rješenja”, kazao je Gabriel.

Saudijski ministar naglasio je da se nada da će zaljevske zemlje uspjeti riješiti krizu bez posrednika.

“Objasnili smo situaciju u vezi sa Katarom, razloge koji su nas naveli na taj korak, te kakvom se rezultatu nadamo. Nismo tražili posrednika. Mislim da ovo pitanje može biti riješeno unutar Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja”, kazao je Adel al-Jubair.

Moskva je saopćila da ne postoji niti jedan dokaz da su ruski hakeri uključeni u katarsku krizu, nakon što je CNN objavio da američki zvaničnici vjeruju da su Rusi podmetnuli lažne vijesti.

Trump razgovarao sa saudijskim kraljem

“Umorni smo od reagiranja na neodržive banalnosti”, rekao je Andrej Krutskik, savjetnik za cyber sigurnost u Kremlju, za agenciju Interfax.

“Šta god se desi, to su hakeri. To su banalne tvrdnje i, kao i uvijek, nula dokaza je za to. Zaključci se izvode prije nego što se incidenti istraže”, rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je sa saudijskim kraljem Salmanom o krizi nastaloj nakon što je nekoliko zemalja članica Vijeća za zaljevsku saradnju i Egipat prekinulo diplomatske veze s Katarom.

“Dva lidera su razgovarala o kritičnim ciljevima sprečavanja finansiranja terorističkih organizacija i eliminaciji promocije ekstremizma bilo koje nacije u regiji”, navedeno je u saopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik je naglasio da je ujedinjeno Vijeće za zaljevsku saradnju ključno za poraz terorizma i promociju regionalne stabilnosti.”

Ranije je Trump na Twitteru napisao: “Tako je dobro vidjeti da se već isplatila posjeta saudijskom kralju i 50 država. Rekli su da će čvrsto odgovoriti na finansiranje ekstremizma i sve je upućivalo na Katar. Možda će ovo biti početak kraja horora terorizma!“

Nakon Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Jemena i Egipta, Jordan je saopćio da će smanjiti svoje diplomatsko predstavništvo u Kataru.

Erdogan kritizirao sankcije

Ova zemlja je također ukinula dozvolu za medijsku mrežu Al Jazeera, rekao je glasnogovornik jordanske Vlade Mohammad al-Momani.

Diplomatske veze s Katarom prekinula je i Mauritanija.

“Država Katar je povezala svoju politiku… u podršku terorističkim organizacijama i propagandi ekstremističkih ideja”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova ove zapadnoafričke zemlje, članice Arapske lige.

Američki ministar odbrane James Mattis telefonom je razgovarao s katarskim kolegom, međutim, detalji razgovara nisu otkriveni, rekao je Reutersov izvor.

Pentagon je ranije hvalio Katar kao domaćina ključne američke baze i zbog “posvećenosti regionalnoj sigurnosti”.

Turski predsjenik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je sankcije Kataru.

“Turska će nastaviti razvijati veze s Katarom, kao sa svim našim prijateljima koji su nas podržali u najtežim momentima”, rekao je Erdogan, misleći na pokušaj puča prošle godine.

Katarski ambasador u SAD-u rekao je za Al Jazeeru da je kriza zasnovana na “izmišljenim optužbama”.

Zabrana iz Qantasa

“Postoje dokazi da se Katar bori protiv terorizma. U Rijadu je Katar pohvaljen zbog toga. Naša posvećenost SAD-u je čvrsta, i naša posvećenost regiji je također čvrsta, tako da se ne radi o tome”, kazao je Meshal bin Hamad Al Thani.

Katarskim državljanima neće biti dozvoljeno da budu na letovima za Dubai kompanije Qantas, jer je UAE zabranio građanima Katara da prolaze kroz njegove aerodrome, rečeno je iz uprave ove australske aviokompanije.

Aviokompanija Royal Air Maroc saopćila je da je suspendirala tranzitne letove preko Dohe za i iz Jemena, Saudijske Arabije, UAE-a i Egipta.

Međutim, direktni letovi Katar – Maroko nisu ukinuti.

Exxon Mobil Corp saopćio je da proizvodnja i izvoz tečnog gasa iz Katara nisu pogođeni krizom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein su saopćili ranije kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom.

Saudijska Arabija je optužila je Katar za veze “s različitim terorističkim i sektaškim grupama, uključujući Muslimansku braću, Al-Kaidu, Islamsku državu Irak i Levant i oružane grupe koje podržava Iran”.

Katar negira optužbe

Saudijska Arabija je, također, zatvorila granicu s Katarom i obustavila zračni i morski saobraćaj s tom zemljom, pozvavši sve zemlje da urade isto.

Međunarodno priznata Vlada u Jemenu prekinula je diplomatske odnose s Katarom, optužujući ga za saradnju sa šiitskim pokretom Husi, bliskom Iranu, prenijela je državna agencija Saba.

Nakon što je hakiran internetski sajt Katarske novinske agencije, kada su objavljene informacije, lažno pripisane katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu All haniju, oba emitera sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dala su veliku pažnju netačnoj vijesti, pozvavši goste kako bi raspravljali i osudili navedeni govor.

Vlada Katara kategorično je negirala da su ikad date izjave u kojoj je čelnik države iskazao podršku Iranu, Hamasu, Hezbollahu i Izraelu, dok je navodno istovremeno sugerirao da predsjednik SAD-a Donald Trump neće dugo biti na vlasti.

Izvor: Al Jazeera